Zoeken

Racistisch vraagstuk in les fysica zorgt voor ophef in België

8 januari 2021 - 12:00 - Wereld

©

Het gebruik van het woord ‘neger’ in een vraagstuk tijdens een cursus fysica zorgt voor ophef in het Koninklijk Atheneum Brugge. Een zesdejaarsleerlinge stoorde zich zo erg aan het woord, dat ze haar verontwaardiging uitte op sociale media. Schooldirecteur Veerle Schelstraete schrapt het verouderde lesmateriaal.

"Zoek de baansnelheid van een oude neger die, aan de evenaar, voor zijn hut zijn pijp zit te roken", stond er in de les fysica van de leerlingen van het Koninklijk Atheneum van Brugge. Dit maakte een studente zo boos dat ze haar verontwaardiging neerschreef op Facebook. "Na een jaar vol rellen en opstanden voor Black Lives Matter laat ik dit niet zomaar voorbijgaan", schrijft ze. "Is het puur uit koppigheid, dommigheid of interne haat dat die woorden nog gebruikt worden? Is het zo moeilijk om zo’n geladen woord uit onze vocabulaire te schrappen?"

Directeur Veerle Schelstraete zegt in Het Laatste Nieuws dat het duidelijk om verouderd lesmateriaal gaat. Ze hebben het gescreend en de passage verwijderd. "De leerkracht in kwestie ziet in dat hij fout is. Hij zal maandag, als de leerlingen opnieuw fysiek in de les aanwezig zijn, een gesprek aangaan met de leerlinge die de vraag op sociale media zette. En hij zal hier ook met de rest van de klas over spreken."

"Uiteraard heeft de leerlinge, die zelf geschrokken was van de hevige reacties, een punt", zegt Schelstraete. "We zijn net een warme school die verschillende projecten in het zuiden steunt en die de Black Lives Matter-beweging goed heeft gekaderd."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team