Zoeken

Opkomst halal private lease in Nederland

19 januari 2023 - 15:00 - Wereld

©

Steeds meer mensen ontdekken private lease als een makkelijke manier om over een auto te beschikken. En tegenwoordig zijn er ook vormen van halal private lease beschikbaar voor islamitische automobilisten. Maar wat houdt dit eigenlijk juist in?

De groeiende moslimpopulatie in Europa zorgt voor nieuwe financieringsformules binnen het wettelijk kader van de Westerse samenleving. Zo bestaat een private lease contract standaard uit de consumentenprijs van de auto, de restwaarde van de auto aan het einde van het contract, onderhoud, reparaties, verzekering, motorrijtuigenbelasting, hulpverlening en rente. Maar alles wat rente omvat is niet toegestaan in de islamitische religie en daarom zijn er nu ook halal private-leasecontracten op de markt gebracht.

Lees ook: Halal banking blijft succes boeken in Marokko

Het Nederlandse bedrijf Justlease biedt halal private-leasecontracten aan die een einddatum hebben. In het te betalen maandbedrag zijn de kosten voor o.a. onderhoud, reparaties, nieuwe banden, allriskverzekering en je wegenbelasting inbegrepen. Tom Dwars van Justlease legt uit dat een contract op basis van islamitische principes gebaseerd is op het maken van een overeenkomst. En vertrouwen tussen de partijen is het belangrijkste uitgangspunt van dit contract, schrijft het AD.

Lees ook: Halal-certificering: overeenkomst tussen Marokko en Saoedi-Arabië

Om het contract te wijzigen of voortijdig te beëindigen ga je in gesprek met de andere partij en maak je een nieuwe afspraak waarin beide betrokkenen zich kunnen vinden om boeterente te vermijden. Dit geldt ook voor een te late betaling. Binnen een halal dienstverlening kan dit eigenlijk niet, maar de leasemaatschappij en de klant kunnen in dat geval in overleg om tot een goede oplossing te komen. De voorwaarden voor de contracten zijn door islamitische autoriteiten doorgenomen en getoetst aan de specifieke islamitische wetgeving met betrekking tot financiering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team