Zoeken

Vrees voor "Arabische lente" demonstraties na incident met politie in Nador

25 juli 2021 - 15:00 - Marokko

©

Een tiental dagen geleden verscheen op sociale media in Marokko een video van drie politieagenten die beslag legden op de goederen van een nootjesverkoper in Nador. Het incident is erg gelijkend op de gebeurtenissen die in Tunesië tot de Arabische lente leidden.

In de video ziet men de jonge verkoper die hysterisch reageert en zich verzet tegen de inbeslagname van zijn weinige goederen. Hij gooit zelf de noten op de grond voor de voeten van de agenten en tientallen getuigen. Hij roept vervolgens dat dat het enige is wat hij heeft om zijn familie te onderhouden en een schaap voor Eid ul-Adha te kopen.

Lees ook: Verontrustend rapport over armoede in Marokko

Terwijl de man probeert te voorkomen dat de agenten zijn kraam meenemen, vertrapt hij zijn goederen, tevergeefs. De agenten arresteren hem en nemen al zijn bezittingen in beslag. In dezelfde video ziet men hoe de politie op dezelfde wijze beslag legt op de kleren die een andere straatventer verkocht.

Op sociale media werd kwaad gereageerd op het gedrag van de politie. Voor velen kan het voorval worden vergeleken met de evenementen die tot de Arabische lente leidden. In Tunesië had de zelfverbranding van Mohamed Bouazizi, een groenteverkoper uit Sidi Bouzid, in december 2010 tot grote demonstraties in het hele land geleid. Net voor hij zichzelf in brand stak, had de politie zijn goederen in beslag genomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team