26 januari 2021 - 16:40 - Marokko
Het Marokkaanse leger staat op de 53e plaats op de Global Fire Power Index, meldt de krant La Razon. Naast een ranglijst van de krijgsmachten van 138 landen zijn er ook vergelijkende analyses uitgevoerd tussen strijdkrachten, waaronder een analyse tussen het Spaanse en het Marokkaanse leger.
De Spaanse krant plaats de vergelijkende analyse in de context van de huidige spanningen tussen Marokko en Spanje. De belangrijkste bronnen van de slechte verhoudingen tussen de twee landen zijn het historische geschil over Sebta en Melilla en de kwestie van de Marokkaanse Sahara. Ook de mogelijke verhuizing van de Amerikaanse marinebasis in de Spaanse stad Rota naar Marokkaans grondgebied draagt niet bij aan een verbetering van de verhoudingen.
Marokko heeft in de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in zijn leger. Door de aankoop van wapens heeft het koninkrijk mogelijke conflicten in de Sahara met de jihadisten, in Algerije, Mali of Mauritanië, weten te voorkomen. Een paar weken geleden werd bekend gemaakt dat Marokko een oorlogsschip van het Spaanse bedrijf Navantia gaat kopen.
Naast een ranglijst van de krachtigste militaire mogendheden, heeft de Global Fire Power Index ook lijsten opgesteld waarin specifieke legeronderdelen van verschillende landen worden gerangschikt. Uit deze lijsten blijkt dat het Marokkaanse leger het Spaanse overtreft qua aantal troepen, gevechtstanks, gepantserde voertuigen en artillerie. De Spaanse luchtmacht en marine zijn echter nog altijd superieur aan de Marokkaanse.
Coronacrisis leidt tot uitstel officiële bezoeken tussen Marokko en Israël
Solaimane Atrach al maand vermist in Brussel
Covid-vaccinatie: Marokko blijft in wereldtop-10
Franse miljardair vestigt zich in Marrakech
Mustapha Ramid ziet af van ontslag en blijft in de regering
België kan de Marokkaanse Malika El Aroud het land niet uitzetten
Coronacrisis leidt tot uitstel officiële bezoeken tussen Marokko en Israël
Covid-vaccinatie: Marokko blijft in wereldtop-10
Mustapha Ramid ziet af van ontslag en blijft in de regering
Marokko: avondklok met twee weken verlengd
Marokko verbreekt banden met Duitsland
Algerije wil dat Marokko kiest tussen normalisatie en Maghreb Unie
Plastische chirurgie populair onder Marokkaanse politici
Marokko schort alle vluchten naar België en Italië op