Zoeken

Marokko en Spanje houden elkaar vanuit de ruimte in de gaten

6 januari 2021 - 13:20 - Wereld

©

Marokko en Spanje zouden elkaar via satellieten in de gaten houden, meldt website Confidencial Digital. De gespannen betrekkingen tussen de twee landen zou een extra reden zijn om elkaar ook vanuit de ruimte te volgen.

Marokko heeft twee satellieten in de ruimte, namelijk de Mohammed VI-A en Mohammed VI-B. Spanje heeft daarentegen geen satellieten en is daarom afhankelijk van Frankrijk. Met het laatstgenoemde land hebben de Spanjaarden een overeenkomst om gebruik te kunnen maken van de satelliet tegen betaling.

Voor Spanje is het interessant om Marokko op de voet te volgen, meldt de website. Vooral nu het koninkrijk de enclaves Sebta en Melilla in het vizier heeft. Na de recente uitspraken van Saâdeddine El Othmani hierover, zouden de Spanjaarden een goede reden hebben om het koninkrijk in de gaten houden. De Marokkaanse minister-president zei tijdens een interview dat de enclaves ter zijner tijd weer Marokkaans zullen worden. Dit viel niet goed bij de Spanjaarden. Ook de erkenning door de Verenigde Staten van de Marokkaans Sahara zorgde voor wrijving. Het topoverleg tussen de twee landen dat stond gepland in december, is niet doorgegaan.

Het koninkrijk stuurde in 2017 de ‘Mohammed VI-A’ satelliet de ruimte in. In 2018 gebeurde hetzelfde met de ‘Mohammed VI-B’. Deze worden ingezet om de buurlanden te observeren.

Spanje heeft geprobeerd om zelf een satelliet de ruimte in te sturen, maar dat mocht niet baten. Vorig jaar deden de Spanjaarden een poging met de ‘Ingenio’ en vroegen toen hulp aan Frankrijk. De Fransen hebben met hun satelliet ‘Helios’ verschillende Europese landen als klant waaronder Duitsland, Italië en Griekenland. Frankrijk heeft vorige week ook een nieuwe satelliet gelanceerd: de CSO-2. Spanje en Frankrijk onderhandelen nog over een overeenkomst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team