Zoeken

Moskeeën Amsterdam roepen tijdens vrijdaggebed op tot kalmte na kwartfinale Marokko

9 december 2022 - 10:00 - Wereld

©

Tijdens het vrijdaggebed op vrijdag 9 december zullen Amsterdamse moskeeën stilstaan bij de ongeregeldheden rondom de WK-voetbalwedstrijden van Marokko. De imams zijn van plan de jeugd op te roepen om te stoppen met rellen en aan hun ouders te vragen om het gesprek met hun kinderen aan te gaan.

Vanuit de moskeeën gingen afgelopen dinsdag ruim dertig mensen de straten in Amsterdam op om met de jongeren te praten, maar daarmee kon niet voorkomen worden dat het na de overwinning van Marokko op Spanje opnieuw uit de hand liep. "Je hebt een aantal stokers en de anderen doen mee. Eerst is het feest, iedereen is blij en er wordt gelachen en gedanst. Dan gooit er iemand vuurwerk en is het klaar. Het wordt verpest voor iedereen", zegt Mohamed el Fakiri, secretaris van de Raad voor Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland, in het Nederlands Dagblad.

Lees ook: Grote politieaanwezigheid in België na zege Marokko op WK

Volgens El Fakiri is er binnen de Marokkaanse gemeenschap veel boosheid over de rellen. Komende zaterdag wanneer Marokko tegen Portugal speelt in de kwartfinale, is hij van plan om met meer dan vijftig mannen en vrouwen de straat op te gaan, waaronder ook imams. "Ze hebben respect als er een imam staat, dat kalmeert ze hopelijk." Hij wil de relschoppers vooral duidelijk maken dat ze met hun gedrag de hele gemeenschap treffen. "Je geeft zo alle Marokkanen een slechte naam, ook je vader en moeder. Waarom doe je dat?"

Lees ook: Vrouw Adil El Arbi woedend op Brusselse relschoppers

Voorzitter Abdelsadek Maas van het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden, zegt dat de moskeeën in Den Haag en omstreken vorige week bij het vrijdaggebed al uitgebreid hebben stilgestaan bij de ongeregeldheden. "Ons standpunt is hetzelfde, dat gaan we niet elke week herhalen. Wat er na de overwinningen van Marokko op straat is gebeurd, is iets dat voorkomen zou moeten worden, ook vanuit de islam beredeneerd. Als geloofsgemeenschap zijn we tegen het vernielen en ontvreemden van andermans eigendommen. Feest vieren is prima, maar wel binnen de rechtsregels", aldus Maas.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team