Zoeken

Amsterdamse Sanae Ratbi: "Mijn kickbokslerares geeft mij meer zelfvertrouwen"

22 september 2015 - 15:04 - Marokkanen in het buitenland

Foto Madelon Wijnbergen

De Marokkaanse Sanae Ratbi (15 jaar) lijkt op het eerste gezicht een schuchter, verlegen en stil meisje, onopvallend. Totdat ze haar kickbokshandschoenen aantrekt…Dan verandert haar blik, houding en uitstraling totaal, en kan je niet anders dan gefascineerd naar haar kijken… Inmiddels is ze Nederlands kampioen kickboksen. Sanae werd vroeger op straat gepest. Door het kickboksen heeft ze meer zelfvertrouwen gekregen. Haar kickbokslerares Nihad Oba (23 jaar) heeft hierin een belangrijke rol gespeeld.

Mijn kickbokslerares geeft mij meer zelfvertrouwen

Ik werd vroeger op straat veel gepest en kon niet goed voor mezelf opkomen. Door het kickboksen heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik durf meer. Als iemand mij nu pest, dan zeg ik er wat van. Ik ben steeds meer in mezelf gaan geloven.

Als ik over het pesten praat word ik verdrietig, ik heb geen makkelijke jeugd gehad. Maar ik weet ook dat ik niet de enige ben met zo´n verleden. Er zijn nog zoveel meer andere meisjes die dat ook hebben meegemaakt. Ik hoop dat zij ook hun verdriet en boosheid uiten.

Als je het allemaal in je houdt dan ontplof je op een dag en dan word je helemaal gek. Ik weet dat zo goed. Ik heb geleerd mijn pestkoppen te negeren. Ik zeg tegen mezelf dat ik niet bang voor de wereld moet zijn en voor mezelf moet opkomen. Kickboksen helpt daarbij.

Mijn kickbokslerares Nihad maakt mij sterk en is heel lief voor mij. Ze vertelt vaak dat ik gewoon voor mezelf moet opkomen en niet zo stil moet zijn, want dan lopen mensen over mij heen. Zij geeft mij de liefde die ik nodig heb, ze is als een tweede moeder. Ik wil Nihad trots maken.

Tijdens het boksen denk ik aan vroeger, aan al mijn pesters, dan verander ik in een beest en ben ik niet meer lief of verlegen. Ik vind het belangrijk dat mensen weten dat als ik stoot, ik mijn verdriet en boosheid spui. Wat ik precies denk houd ik liever voor mij, dat is te pijnlijk.

Ik dacht vroeger dat ik slap was, dat ik niets kon, nu ben ik Nederlands kampioen kickboksen. Ik droom ervan om Europees- en daarna Wereldkampioen te worden. Daar train ik keihard voor en bid tot Allah voor hulp. Ik hoop dat alle meisjes iemand vinden die ze vertrouwen, die hen helpt zichzelf te uiten.

Kickbokslerares Nihad Oba

Nihad Oba is kickbokslerares en vertrouwenspersoon in Amsterdam-Oost bij Mousid Gym. Naast het geven van fysieke trainingen, coacht ze alle meiden van de boksschool ook mentaal. Ze werkt aan hun zelfvertrouwen door te luisteren en eerlijk te zijn. Voor Sanea is ze zelfs een tweede moeder.

Nihad: “Ik probeer de meiden die hier komen op hun gemak te stellen. Ze kunnen bij mij hun frustraties kwijt over thuis, school en al het andere wat hen bezighoudt. Ik probeer heel goed te luisteren, maar ook eerlijk te zijn. Als het probleem bij hen ligt, dan zeg ik het ook. We zoeken samen naar oplossingen en kijken hoe ze weer meer zelfvertrouwen kunnen krijgen. Ik denk dat het belangrijk is dat ze leren nee zeggen tegen bijvoorbeeld jongens, drank of roken.

De meeste jongeren willen toch bij een groep horen, maar ik strijd voor hun onafhankelijkheid. Ik probeer de meiden te laten inzien dat ze het ook alleen kunnen. Tegen Sanea zeg ik vaak dat ze haar eigen keuzes moet maken. Dat dát juist stoer is!

Ik geloof dat het heel belangrijk is dat jongeren zoals Sanea iemand vinden op wie je kunt bouwen, die eerlijk is en die tegelijkertijd troost kan bieden. Een persoon die echt luistert en de positieve dingen benadrukt, zodat hun zelfbeeld verandert.

Tijdens mijn gesprekken met Sanea vertel ik ook vaak over mijn eigen verleden. Hoe het voor mij was, welke moeilijkheden en verleidingen ik tegenkwam. Ik ben dan wel niet gepest, maar ook ik heb keihard moeten werken om dingen te bereiken. Ik zeg altijd tegen de meiden dat we de trap moeten nemen, niet de lift. Je kunt niet altijd de makkelijkste weg kiezen.

Het is ontzettend fijn dat Sanea meer zelfvertrouwen heeft gekregen door het kickboksen. Tijdens het boksen kan ze een gedeelte van haar frustraties kwijt. De pijn loslaten van het gevoel dat je er niet toe doet. Dat maakt haar elke keer een stukje vrijer. Het is heel mooi om te zien dat ze langzaam steeds trotser op zichzelf wordt!”

Monique Keeris - Keerisom.nl

Bladna.nl