Zoeken

Ontwerper Karim Adduchi vertelt over zijn passies

14 maart 2023 - 07:00 - Cultuur

©

De 35-jarige modeontwerper en beeldend kunstenaar Karim Adduchi, is gastcurator van Continue This Thread, een tentoonstelling over handwerken die nu in het Amsterdam Museum te zien is. Maar eigenlijk zijn ook boeken een grote passie van de kunstenaar.

In de woonkamer van Karim Adduchi staan de boeken opgestapeld tot aan het plafond en dat is nog niet alles, nog een paar honderd boeken liggen elders. Op drukke dagen leest hij minimaal een uur en op rustiger dagen drie à vier uur en dat doet hij overal, in cafés, thuis en tijdens wandelingen in het par, schrijft NRC.

Lees ook: Modeontwerper Karim Adduchi vindt inspiratie in fontein in Casablanca (foto)

Adduchi werd geboren in een Marokkaans dorpje en kwam in 2012 naar Amsterdam om mode studeren aan de Gerrit Rietveld Academie. Voordat hij naar Barcelona verhuisde had hij enkel de Koran gezien. In Spanje ging Adduchi voor het eerst naar school en werd hij verliefd op literatuur. "Lezen maakt me gelukkig. Het is een geweldige manier om even te ontsnappen aan het dagelijks leven. Als ik naar mijn boeken kijk, voel ik me veilig. Wat er ook gebeurt, er is voor elke situatie wel een boek dat me kan helpen. Nu ik me boeken kan veroorloven, probeer ik alles te lezen wat er te lezen valt."

Karim Adduchi koopt zijn boeken enkel in fysieke boekwinkels. Voor de rest leeft hij zeer bescheiden. "Ik woon klein, ik koop nooit kleding en ik ga nooit uit." Hij heeft vooral veel boeken van de Libanese schrijver Kahlil Gibran: zo’n 150 exemplaren. Hij las hem drie jaar geleden voor het eerst. "Het staat vol adviezen over alle aspecten van het leven: familie, geld, eten, tijd, schoonheid, álles. En die adviezen zijn mindblowing. Herkenbaar voor iedereen en tegelijkertijd heel poëtisch. Ik heb het al tig keer gelezen en het verveelt nooit."

Lees ook: Aziz Bekkaoui vertelt Palestijns verzet met keffiyeh-collectie

Boeken zijn voor hem ook een bron van inspiratie voor zijn creaties. "In het atelier dat ik tot voor kort huurde, lagen meer boeken dan stoffen. Literatuur creëert een innerlijke wereld en brengt je in een bepaalde mindset waaruit ideeën voort kunnen komen." Adduchi vertaalt de ambachtelijke technieken vanuit zijn geboorteland Marokko, naar haute couture en werkt daarvoor samen met verschillende gemeenschappen, zoals bijvoorbeeld mensen op de vlucht. Deze samenwerkingen zijn leidend in zijn collecties en projecten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team