Zoeken

Amir Ohana eerste parlementsvoorzitter van Marokkaanse afkomst in Israël

1 januari 2023 - 07:00 - Wereld

©

Amir Ohana, van Marokkaanse afkomst, is donderdag benoemd tot voorzitter van de Knesset, het parlement in Israël. Het is de eerste keer dat de leiding van de Knesset wordt toevertrouwd aan een parlementslid van Marokkaanse afkomst.

De benoeming van Amir Ohana, die homoseksueel is, heeft volgens de Israëlische pers een bijzondere relevantie. Premier Benjamin Netanyahu doet dit om de spanningen te verminderen ten aanzien van de felle kritiek op zijn recente coalitie en vooral op de homofobe uitspraken van sommige leden ervan.

Lees ook: Marokkaanse jood onder topministers in nieuwe regering Netanyahu

Likud, de partij van Netanyahu, heeft recentelijk een coalitieakkoord ondertekend met Avi Maoz, de leider van de homofobe groep "Noam". Avi Maos is hoofd van het ministerie dat verantwoordelijk is voor de "Joodse identiteit" in de nieuwe regering. Het akkoord heeft de LGBTQ-gemeenschap in Israël geschokt, aldus de lokale media.

Na zijn benoeming verklaarde de 46-jarige Amir Ohana dat "het Israëlische parlement alle burgers van Israël vertegenwoordigt, Joden, Arabieren, Druzen, Circassiërs, seculieren, religieuzen, ultraorthodoxen, Sefardim, hetero’s, Ashkenazi’s en LGBT." De nieuwe voorzitter van de Knesset herinnerde aan de nederige afkomst van zijn ouders, die in de jaren vijftig uit Marokko immigreerden, en spoorde jongeren aan om door te zetten, ongeacht hun achtergrond en identiteit.

Lees ook: Israëlische zakenman geeft Marokkaanse spelers flinke premie

Het parlementslid kan bij de uitvoering van zijn taken putten uit zijn politieke achtergrond. In 2019 werd Ohana benoemd tot minister, waarmee hij de eerste homoseksuele man in Israël was die in de regering Netanyahu tot minister van Justitie werd benoemd. Tussen 2020 en 2021 werd de politicus minister van Binnenlandse Zaken. Nu is hij volgens het protocol de derde belangrijkste persoon in het land na de president en de premier.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team