Zoeken

Imazighen kwaad over uitspraak Kamerlid

7 november 2012 - 12:47 - Marokko

©

Abdellatif Ouahbi, Kamerlid van de Authenticiteit en moderniteit partij, wekte de woede van Imazighen. Hij verklaarde op vrijdag in het parlement dat "de stad van Tamesna enkel zou kunnen dienen voor een Amazigh die zonnepitten verkoopt".

De Kamerlid besprak de begrotingswet voor 2013, een bekritiseerde daarbij een aantal nutteloze projecten in Marokko. Als voorbeeld gebruikte hij Tamesna, spookstad nabij Marrakech dat miljarden heeft gekost en volledig verlaten is. Volgens hem beschikt Tamesna niet over de nodige logistiek om mensen aan te moedigen er te gaan wonen en kan dus enkel dienen voor een Amazigh-zonnepittenverkoper.

De uitspraken van Abdellatif Ouahbi, aangezien als een politieke fout, toont minachting voor de Imazighen, volgens een aantal Kamerleden. Anderen verdedigen Abdellatif Ouahbi en menen dat hij zich gewoon heeft versproken.

De verwachte interventie van Ouahbi over spooksteden, gebouwd om grote steden te ontlasten en nu verlaten, draaide hierdoor uit tot een woelig debat over Amazigh.

Ouahbi, zelf afkomstig uit een Berberse regio, weigert zich te verontschuldigen omdat zonnepittenverkoper een eervol beroep is. Hij beschuldigt de meerderheidspartijen ervan zijn woorden te vervormen.

Bladna.nl