Zoeken

Nieuwe steden in Marokko zijn spooksteden

26 mei 2011 - 13:00 - Marokko

©

Door gebrek aan collectieve voorzieningen, vervoer en scholen, lijken de nieuwe steden als Tamesna en Tamansourt wel spooksteden, aldus de bevolking. De nieuwe steden werden in het leven geroepen om de grote steden te ontlasten, maar zij bestaan nu zonder een echt doel.

Een geïntegreerde stad bouwen is een enorme uitdaging. Voor Abdellatif Jouahri, wali van de Bank Al-Maghrib, moet het bouwen van nieuwe steden niet enkel het opslorpen van de leegloop van het platteland tot doelstelling hebben, wat de informele economie zou stimuleren en de groei in het gedrang zou brengen.

De stedelijke functies van deze steden laten te wensen over. Zelfs als zij een reële en dringende behoefte aan huisvesting zouden vervullen, blijven ze moeite hebben met het bieden van geïntegreerde woonruimte voor hun inwoners.

Tegen 2020 zullen ongeveer 15 satellietsteden ontstaan in Marokko, om de bevolkingsgroei in de grote steden tegemoet te komen, wetende dat namelijk elk jaar de stedelijke bevolking groeit met 4% gemiddeld.

Zo de uitdaging van de nieuwe steden een zeer ambitieuze onderneming is, beantwoorden deze steden op dit moment niet aan de behoeften van hun inwoners. Een flagrant voorbeeld is Sala Al Jadida (Rabat), waar Marokko wou recreëren wat de oude medina voorheen was. Vandaag vinden we daar een voorstad zonder enige ziel.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team