Zoeken

Amazigh-kunstenaars doelwit van intimidatie door salafisten

21 december 2020 - 10:20 - Marokko

©

In de regio Souss worden verschillende Amazigh-kunstenaars bedreigd door salafisten die proberen om voet aan de grond te krijgen in dit deel van Marokko. Ze richten zich op de kunstenaars omdat ze vanuit deze hoek de meeste weerstand krijgen.

Volgens de krant Assabah worden de kunstenaars door de extremisten lastiggevallen, gekleineerd en met de dood bedreigd. De salafisten die actief zijn in de Souss worden aangevoerd door sjeik Abu Amar, die zijn volgelingen ertoe aanzet om verzen uit de koran en hadiths te gebruiken om hun ideologie te verspreiden. De zelfbenoemde sjeik heeft een Youtube-kanaal aangemaakt om zijn ideeën uit te dragen.

Onder de bedreigde artiesten zijn onder andere de acteur Rachid Aslal, Fatima Irkha, de zangeres Jamaâ Arsmouk, de artiest Said Outjajte, de groep Noujoum Ihahan en raïss Abderrahim Alballar.

Om zich te weren tegen de intimidatie hebben de slachtoffers liedjes uitgebracht waarin ze de situatie in de Souss onder de aandacht brengen. Via hun vakbond hebben de artiesten de autoriteiten, inclusief de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor religieuze zaken, opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team