Zoeken

Heropleving Amazigh-cultuur dankzij toespraken Mohammed VI

25 oktober 2020 - 10:40 - Marokko

©

De rector van het Royal Institute of Amazigh Culture (IRCAM), Ahmed Boukouss, heeft in een persbericht laten weten dat de toespraak van Koning Mohammed VI in Ajdir (Khenifra) op 17 oktober 2001 een nieuwe impuls heeft gegeven aan het Tamazight. Verder maakt hij de balans op van wat het instituut tot nu toe voor elkaar heeft gekregen en wat de plannen voor de toekomst zijn.

Volgens Boukouss was het Tamazight vóór de toespraak van Koning Mohammed VI in 2001, langzaam aan het uitsterven omdat de taal afwezig was in het onderwijs, de cultuur en de media. Ook beschouwt de rector de toespraak van de Koning op 9 maart 2011 als revolutionair. In deze toespraak werden de plannen voor een hervorming van de grondwet onthuld en werd het Tamazight erkend als officiële taal in Marokko. In het persbericht schenkt Boukouss speciale aandacht aan een reeks culturele verenigingen die campagne hebben gevoerd voor deze erkenning, meldt persbureau MAP.

Wat betreft de gevolgen van de gezondheidscrisis op de activiteiten van IRCAM, geeft de rector aan dat het instituut door de situatie gedwongen is om zijn externe activiteiten en zijn relaties met instellingen, verenigingen en actoren van het maatschappelijk middenveld te bevriezen. Dit laat onverlet dat er financiële steun komt van het instituut voor culturele verenigingen, kunstenaars, onderzoekers en schrijvers die zich bezig houden met de promotie van de Amazigh-cultuur. Er zijn 400 ondersteuningsprojecten onderzocht en geselecteerd die aanspraak kunnen maken op financiële steun van het IRCAM.

Het belangrijkste project van het instituut is het actieplan voor het jaar 2021. Het idee is om moderne technologie te promoten in het licht van het coronavirus. Door de pandemie zijn de traditionele methoden van communicatie, onderzoek en productie verdwenen. Een groot project met betrekking tot de automatische verwerking van de taal die aanwezig is in het Windows 2008 en 2010-systeem is gepland met de opties voor spelling, vocabulaire en grammaticale correctie.

Boukouss kondigt ook aan dat er een reeks speciale vocabulaire-apps gelanceerd gaan worden. Tenslotte is hij verheugd over de bijdrage van jonge start-ups die digitale bronnen beschikbaar stellen met educatieve software. Wat de inbreng van jongeren betreft, wil de rector partnerschappen aangaan om ook jongeren meer bij het werk van het instituut te betrekken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team