Zoeken

Hassan Kettani verbiedt Amazigh Nieuwjaar

13 januari 2021 - 21:40 - Marokko

©

Sjeik Hassan Kettani heeft een omstreden verklaring omtrent de viering van het Amazigh Nieuwjaar in Marokko gedaan.

"Het is niet toegestaan om het Amazigh Nieuwjaar te vieren voor moslims die in God geloven en de dag des oordeels en de profeet Mohammed volgen," schrijft hij op zijn Twitter-account. Hij zegt dat moslimgeleerden deze vorm van viering hebben verboden voor moslims. Overigens geldt dit voor alle feestdagen die voor de islam werden gecreëerd en gevierd. Of het nu om Amazigh, Arabische, Perzische of christelijke feestdagen gaat.

Als president van de Alliantie van de Ulema van de Maghreb, zegt Kettani het recht te hebben om deze uitspraak te doen. De uitspraak zorgt in ieder geval voor een verhit debat op het internet. Sommige internetgebruikers zeggen dat hij in het verleden gepreekt heeft voor terroristen. Hij was één van de salafistische sjeiks die werden gearresteerd na de aanslagen van Casablanca in 2003. Hij kreeg uiteindelijk een koninklijk pardon en werd vrijgelaten.

De Marokkaanse preker staat bekend om zijn controversiële uitspraken. Afgelopen september verdedigde hij een imam uit Tanger die verdacht werd van de seksuele misbruik van kinderen. Ook noemde hij het coronavirus een straf waarvoor moet worden gebeden en niet gevaccineerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team