Zoeken

Belgische minister wil "allochtoon" weg uit media

21 september 2012 - 12:12 - Wereld

©

Joëlle Milquet, Belgische minister van Gelijke Kansen, heeft aan de media gevraagd om het woord "allochtoon" te verbannen.

De minister raadt de media in België het initiatief te volgen van het dagblad "De Morgen", dat heeft besloten het woord "allochtoon" niet meer te gebruiken.

"Ik wil van gedachten wisselen over de rol van de media in de perceptie van minderheden en in de racismebestrijding. Zo kunnen we praten over eventuele nieuwe initiatieven. In afwachting kan ik alleen maar de beslissing van een krant ondersteunen, om het woord ’allochtoon’ niet meer te gebruiken. Een initiatief dat ik persoonlijk zou willen aanbevelen aan alle redacties, die eveneens willen strijden tegen stereotypes en tegen stigma’s. Het gaat inderdaad om een klein element tussen veel andere om een gevoel van discriminatie te voorkomen", aldus Joëlle Milquet.

Vice-Premier Vincent Van Quickenborne stelt zelfs voor om "allochtoon" te verbannen uit de regeringscommunicatie, zo meldt De Morgen. Minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx, wil Belgische ambtenaren opdragen om het woord "allochtoon" te mijden. Vlaams minister voor Inburgering Geert Bourgeois zegt het woord al jaren niet meer te gebruiken.

Als het debat als positief wordt beschouwd door een deel van de Belgische regering, geloven anderen dat een verandering in de terminologie niets zal veranderen aan "de integratie van nieuwkomers."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team