Zoeken

Boerka blijft verboden in België

8 december 2012 - 13:00 - Wereld

©

De Belgische Grondwettelijk Hof weigerde donderdag het boerkaverbod van juni 2011, te annuleren. Een rechtszaak was aangespannen tegen de Belgische Staat door een aantal vrouwen en organisaties.

Het Hof oordeelde dat "het dragen van een volledige sluier ontneemt de vrouw een fundamenteel element van haar individualiteit, dat noodzakelijk is voor het leven in een samenleving en het tot stand brengen van sociale betrekkingen".

Wel zegt het Hof dat het verbod niet geld in "voor het publiek toegankelijke plaatsen voor de eredienst" zoals moskeeën.

Volgens de anti-boerka wet riskeert ieder die in het openbaar verschijnt met "gezichtsversluierende kleding die zover gaat dat betrokkene niet meer kan geïdentificeerd worden. volledig te verbergen of zo belangrijkste gezicht", tot zeven dagen cel en een boete van 137 euro.

In juli was een 62-jarige Marokkaanse vrouw veroordeeld tot een boete van 25 euro voor het dragen van een boerka. De vrouw droeg in werkelijkheid een haïk, een traditionele en doorschijnende Marokkaanse sluier.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team