Zoeken

Voormalig Algerijns diplomaat vindt handreiking Koning Mohammed VI niet geloofwaardig

2 augustus 2022 - 16:30 - Marokko

©

Abdelaziz Rahabi, diplomaat en voormalig Algerijnse minister, heeft gereageerd op de nieuwe handreiking van Koning Mohammed VI naar Algerije, dat de diplomatieke betrekkingen met het koninkrijk heeft onderbroken.

"De toespraak van de Marokkaanse Koning Mohammed VI ter gelegenheid van het Troonfeest, benoemt de betrekkingen met Algerije in dezelfde bewoordingen als in de afgelopen jaren," merkte de Algerijnse diplomaat op in een verklaring aan TSA. In zijn ogen is de verklaring "geen diplomatieke gebeurtenis noch een nieuw perspectief". Hij herinnert eraan dat de traditie en de internationale praktijk aanbevelen dat de goede wil of een aanbod tot dialoog, wordt voorafgegaan door maatregelen die consequent en kwalitatief zijn en in verhouding staan tot het doel.

Lees ook: Koning Mohammed VI reikt opnieuw de hand aan Algerije

De voormalige minister merkte op dat Koning Mohammed VI Algerije eens te meer verantwoordelijk stelt voor de mislukking van de constructie van de Maghreb en de slechte toestand van de bilaterale betrekkingen. Ook wordt de indruk gewekt dat Marokko een slachtoffer is dat bereid is tot dialoog. Voorts merkt hij op dat de omstandigheden ("vijandige handelingen") die tot de breuk tussen de twee landen hebben geleid, nog steeds aanwezig zijn en door Koning Mohammed VI niet zijn genoemd.

"Officieel is Marokko bezig met de demonisering van Algerije door het land voor te stellen als een bondgenoot van anti-Westerse machten en groeperingen, met een diplomatie die vijandig staat tegenover de Amerikaanse en Europese belangen, waarvan het koninkrijk wel een verdediger zou zijn," zegt de voormalige Algerijnse ambassadeur in Spanje. Hij verwijst daarmee naar de campagne tegen het standpunt van Algerije in de oorlog in Oekraïne en naar de Marokkaanse pogingen om Algerije te betrekken in de spanningen tussen Iran, de Golfstaten en Israël, waarin Algiers "geen enkele verantwoordelijkheid draagt.

Lees ook: Algerije woedend op Marokko, buurland zint op wraak

Op bilateraal niveau volgt Marokko "een ronduit vijandige strategie jegens Algerije door te trachten onze lange en rijke geschiedenis af te zwakken en te vervalsen, door met name de presidentiële instelling aan te vallen op sociale media en systematisch oorlog te voeren tegen het Algerijns leger en zijn legerleiding", aldus Abdelaziz Rahab.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team