Zoeken

Algerijnen in Marokko verwachten het ergste

23 december 2021 - 19:40 - Marokko

©

In Marokko leven veel Algerijnen in angst sinds het Algerijnse besluit om de diplomatieke betrekkingen met Rabat te verbreken en het luchtruim te sluiten voor alle Marokkaanse vliegtuigen. Ze hopen op een snelle terugkeer van de rust.

"Ik heb nooit gedacht dat de situatie zo snel zou verslechteren," vertelt Karima, een Algerijnse lerares van in de vijftig, die recent naar Marokko verhuisde nadat ze een aantal jaren in het Midden-Oosten heeft gewoond. "Zowel in Algerije als in Marokko beschouwen wij elkaar als broeders", vertelt ze aan de krant La Croix. Ze zegt kapot te zijn van het Algerijnse besluit om de banden met Rabat te verbreken en het Algerijnse luchtruim te sluiten voor alle Marokkaanse vliegtuigen. Dit is een harde klap voor de vrouw die naar Casablanca verhuisde om dichter bij haar familie te zijn. "Ik heb er om gehuild. Wat moet ik nu doen als er iets met mijn moeder gebeurt?"

Lees ook: Crisis Marokko-Algerije: "Marokkanen in Algerije moeten niets vrezen"

"In Marokko heb ik als Algerijnse nooit het minste probleem ervaren," verzekert Karima. Op dezelfde manier herinnert ook iedereen in Algerije zich nog de steun van Marokko tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Maar kort na de onafhankelijkheid was er de Zand Oorlog in oktober 1963, een militair conflict tussen de twee landen. In 1975 werden tienduizenden Marokkanen die in Algerije werkten het land uitgezet nadat Rabat de controle had overgenomen over een deel van de Sahara, een gebied dat betwist wordt door Marokko en de Polisario, dat door Algerije in bescherming wordt genomen. "De huidige periode doet me een beetje aan die jaren denken," zegt Karima, die zich zorgen maakt over de geruchten met betrekking tot een nieuwe golf van uitzettingen.

Lees ook: Algerije overweegt uitzetting honderden Marokkanen

"Het probleem ligt op politiek niveau, maar deze keer zijn de betrekkingen tussen de volkeren beschadigd. En is er haat aan beide kanten," klaagt Nadia, een 27-jarige Algerijnse architecte die in Rabat woont sinds haar ouders in 1992 naar Marokko zijn verhuisd. "Mijn twee identiteiten zijn in conflict en ik heb het hier zeer moeilijk mee," zucht ze. Ik had nooit gedacht dat het conflict zo zou kunnen ontaarden," geeft ze toe. "Nu hou ik rekening met het ergste scenario en onder de Algerijnen om mij heen heerst er een soortgelijk gevoel van ongerustheid. We kunnen alleen maar afwachten en hopen dat de situatie tot rust komt," voegt ze eraan toe.

In 2014 woonden er officieel 5700 Algerijnen in Marokko. Volgens de Hoge Commissie voor Planning is het de derde grootste buitenlandse gemeenschap in het koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team