Zoeken

Algerije ontkent uitnodiging Koning Mohammed VI aan Abdelmadjid Tebboune

6 november 2022 - 18:00 - Wereld

©

Algerije heeft vrijdag ontkend een uitnodiging te hebben ontvangen van Koning Mohammed VI voor president Abdelmadjid Tebboune, om Marokko te bezoeken voor een "dialoog". Volgens Algiers is de uitnodiging een "verzinsel" van de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita.

Bourita verklaarde na de Arabische top in Algiers op 1 en 2 november, dat Koning Mohammed VI de Algerijnse president had uitgenodigd om Marokko te bezoeken voor een "dialoog", schrijft EFE. "Deze ruwe en onelegante manoeuvre, die niemand misleidt, is slechts een onhandige rechtvaardiging voor de last-minute afzegging van Koning Mohammed VI," die de Arabische top tegen alle verwachtingen in niet heeft bijgewoond, staat in een op vrijdag gepubliceerd artikel van het Algerijnse persbureau APS.

Lees ook: Algerije laat kans liggen om banden met Marokko te vernieuwen

Algerije hekelt in de verklaring "het gedrag" van Nasser Bourita tijdens de top en verwijt hem "in de wandelgangen van de top, op zoek te zijn gegaan naar één of andere nietsnut van een journalist om hem zijn onzin voor te schotelen, in plaats van constructief met zijn collega’s deel te nemen aan de discussie over de cruciale uitdagingen waarmee de Arabische wereld wordt geconfronteerd". Het artikel verwijst naar een "lange reeks van provocaties" van de Marokkaanse minister sinds zijn aankomst in Algiers en herinnert aan zijn verklaring, "die tot doel had te doen geloven dat een vertegenwoordiger van het Polisario-front de top zou bijwonen".

Lees ook: Algerije reageert op afwezigheid Koning Mohammed VI op Arabische top

Volgens het artikel probeerde Nasser Bourita de Arabische top te boycotten, na de mislukte deelname van Koning Mohammed VI. De monarch had nochtans "zijn deelname aan de bijeenkomst bevestigd door een mondelinge nota gericht aan het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken" waarin "verzoeken werden ingediend voor het overvliegen en landen van 10 vliegtuigen om de Koning, de kroonprins en de rest van de koninklijke delegatie te vervoeren", aldus APS.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team