Zoeken

"Marokko overspoelt Algerijns grondgebied met drugs"

4 maart 2021 - 12:00 - Wereld

©

De Algerijnse autoriteiten beschuldigen Marokko ervan hun grondgebied en dat van andere buurlanden met drugs te "overspoelen", met als doelstelling de destabilisering van deze landen en de bescherming van drugsdealers.

"Het Marokkaanse regime zet alle mogelijke middelen in om drugs buiten de grenzen van het koninkrijk te smokkelen en te verkopen, terwijl het de veiligheid en stabiliteit van de buurlanden in gevaar brengt", aldus het ANP in een operationeel verslag over de bestrijding van criminaliteit. Er wordt daarin ook beweerd dat het "Makhzen-regime" zorgt voor straffeloosheid van drugsdealers en drugshandelsnetwerken. De straffeloosheid verklaart het Algerijnse leger door te zeggen dat dit "pogingen zijn van de Makhzen om zijn veelvoudige economische mislukkingen te verbergen en om de sociale onrust in eigen land te sussen".

"De armoede en de werkloosheid onder jongeren neemt in Marokko steeds meer toe. Daarom knijpt het Marokkaanse regime een oogje dicht voor de smokkel en de drugshandel. Bovendien stimuleert en motiveert het koninkrijk zijn grenspolitie om het vervoer van tonnen drugs naar Algerije te vergemakkelijken", aldus het Algerijnse leger. Ook beschuldigt het leger Marokko ervan "een beleid te voeren waardoor Algerije overspoeld wordt met drugs. Dat is een enorme bedreiging geworden voor de nationale veiligheid en stabiliteit, vooral omdat het zich op de meest kwetsbare categorie richt, in dit geval onze jeugd".

Tegenover deze "onverbiddelijke campagnes" heeft ANP naar eigen zeggen "enorme en intense inspanningen geleverd om de nationale grenzen te bewaken en in strijd te gaan tegen de georganiseerde misdaad en in het bijzonder de drugsbendes, door middel van een alomvattende strategie die aangepast is aan de methoden van de drugsbendes en de landen die erachter zitten, de Makhzen in het bijzonder". Het Algerijns leger is trots op de doeltreffendheid van deze strategie.

Om deze beweringen te staven citeert het ANP het VN-rapport van 2020 over de gevolgen van de coronapandemie voor de wereldwijde drugsmarkt. "Marokko blijft een geliefd gebied voor de productie en export van cannabis," aldus het rapport.

In het rapport "wordt gewaarschuwd voor de manier waarop de productie en uitvoer van cannabis en hasj uit Marokko naar buurlanden en naar de Sahel-landen bijdraagt tot de financiering van actieve terroristische groeperingen en tot de destabilisatie van de regio, vanwege de onderlinge banden tussen drugshandelaars en de terroristische groeperingen die in de regio actief zijn. Deze groeperingen bieden drugshandelaars bescherming aan in ruil voor een aandeel in de opbrengsten van drugshandelstransacties".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team