Zoeken

Spanje ziet Marokko als een bedreiging

11 mei 2021 - 19:00 - Wereld

©

In de afgelopen jaren heeft Marokko, door de nauwe banden met de Verenigde Staten, zijn leger versterkt en gemoderniseerd. Deze ontwikkeling en het Amerikaanse besluit om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen leiden tot onrust in Spanje. Uit een onderzoek van het Spaanse Instituut voor Veiligheid en Cultuur (ISC ) zou zelfs blijken dat Marokko een bedreiging vormt voor het Iberische buurland.

In het rapport met de titel, "Marokko, de Straat van Gibraltar en de militaire dreiging tegen Spanje", dat is geschreven door Guillem Colom, Guillermo Pulido en Mario Guillamó, wordt gesteld dat de regionale macht van Marokko flink is uitgebreid sinds de Verenigde Staten de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara hebben erkend.

De auteurs menen dat het decreet van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump over de Marokkaanse Sahara, gevolgen heeft gehad voor de territoriale twistpunten die er tussen Spanje en Marokko bestaan. Zo wordt in het rapport aandacht geschonken aan de maritieme grenzen tussen beiden landen. Rabat zal niet afzien van de aanpassing van zijn wetgeving inzake de afbakening van zijn territoriale wateren. "Behalve visserij, wat niet minder belangrijk is, gaat het ook om de soevereiniteit van de vulkanische bergen van de Canarische archipel, die rijk zijn aan metalen zoals telluur, kobalt en lood, schrijven de onderzoekers.

Nu Marokko ook de uitgesproken politieke steun van de Verenigde Staten achter zich heeft, zal het koninkrijk volgens het rapport van het ISC steeds meer een leidende rol in gaan nemen in de regio. Als voorbeeld hiervan halen de onderzoekers het feit aan dat er al 15 Afrikaanse landen zijn die een consulaat hebben geopend in Dakhla. Door veel in het leger te investeren is Marokko nu het Algerijnse leger voorbij gestreefd, dat voorheen het machtigste leger was in de Maghreb-regio, meldt het rapport.

De onderzoekers stellen in hun rapport ook dat de "territoriale uitbreidingsagenda" van Marokko zich niet tot de Sahara zal beperken. Ze geven aan dat Marokko er niet bepaald een geheim van heeft gemaakt dat zij vinden dat de Spaanse enclaves Sebta en Melilla bij het Marokkaanse grondgebied horen. Onlangs verklaarde premier Saadeddine El Othmani nog dat er een dag gaat komen dat de Spaanse steden weer onderdeel worden van Marokko, net zoals dat gebeurd is met de Marokkaanse Sahara.

Bladna.nl