1 januari 2025 - 08:00 - Wereld
Zestig jonge Marokkanen die illegaal de grens tussen Algerije en Marokko probeerden over te steken, zijn vrijgelaten en overgedragen aan de Marokkaanse autoriteiten. Ze werden eerder opgepakt nabij Maghnia in Algerije, toen ze onderweg waren naar Oujda in Marokko.
De mannen, afkomstig uit verschillende Marokkaanse steden, waaronder Fez, Oujda, Nador en Marrakech, werden teruggestuurd via de grenspost Jouj Bghal in Oujda. Na hun arrestatie in Algerije werden ze veroordeeld tot gevangenisstraffen en vervolgens in administratieve detentie geplaatst.
Lees ook: Rode Kruis bezoekt Marokkaanse gedetineerden in Algerije
De Marokkaanse Vereniging voor Hulp aan Migranten in Oujda, die het nieuws bekendmaakte, meldt dat sommige van deze jongeren "meer dan drieënhalf jaar in de gevangenis hebben doorgebracht, plus een jaar in administratieve detentie". Hoewel deze zestig migranten nu terug zijn in Marokko, zitten er volgens de vereniging nog "honderden" anderen vast in Algerije in afwachting van hun repatriëring.
De administratieve procedures en de diplomatieke spanningen tussen beide landen bemoeilijken het proces. Ondanks de verbroken diplomatieke betrekkingen proberen de Algerijnse en Marokkaanse autoriteiten, via de Marokkaanse consulaten in Algiers, Oran en Tlemcen, de terugkeer van de gedetineerde migranten te vergemakkelijken.
Naast deze zestig vrijgelaten migranten zouden er nog zeker 480 Marokkaanse staatsburgers vastzitten in Algerije, in afwachting van hun proces of in voorlopige hechtenis. Zes van hen zijn overleden, waaronder twee jonge vrouwen uit Oost-Marokko. Hun families hopen nog steeds hun lichamen te kunnen repatriëren.
Lees ook: Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
De Marokkaanse Vereniging voor Hulp aan Migranten onderneemt actie om de situatie te verbeteren. Ze hebben het Internationale Comité van het Rode Kruis gealarmeerd, dat is begonnen met het bezoeken van sommige gedetineerden. Ook hebben ze een brief gestuurd naar de Algerijnse president, verschillende ministers van zijn regering, de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken en de Nationale Raad voor Mensenrechten in Marokko.
Hart van Nador sterft: inwoners in actie
Naar Marokko met de auto: 10 fatale fouten die je moet vermijden
Sherine dreigt met rechtszaak na kritiek in Marokko
Topteam: Hammouchi gaat samenwerken met VAE-inlichtingendienst
Zomerreis naar Marokko dreigt fiasco te worden door hoge prijzen
Marokko onthult schokkende cijfers over gifdieren
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
McDonald’s verrast met Marokkaanse Hawaï
Drugs uit Marokko en Colombia nu via Spaanse rivier
Bengalese topfunctionaris reist met munitie naar Marokko
Borgerhoutse burgemeester zoekt rust in Tanger
Verhoogde Spaanse surveillance bij enclaves, Marokko in het vizier
Antwerpse moskee krijgt dreigbrief en kogel
Trauma na vlucht: passagier Manchester-Agadir vertelt