24 november 2024 - 12:10 - Wereld
Na twee maanden van gesloten grenzen zijn 43 jonge Marokkanen vrijgelaten uit Algerijnse gevangenissen en teruggekeerd naar Marokko. Op 21 en 22 november konden ze via de grenspost Zouj Bghal het koninkrijk weer in.
Het gaat om ex-kandidaten voor illegale immigratie en bouwvakkers, meldt de Marokkaanse Vereniging voor Hulp aan Migranten in Oujda. Sommigen hadden hun straf al uitgezeten, maar werden toch vastgehouden. In andere gevallen zaten ze meer dan drieënhalf jaar in de cel, plus nog een jaar in administratieve detentie. De jongemannen, afkomstig uit steden als Fez, Meknes en Oujda, zijn herenigd met hun families.
Lees ook: Algerijnen roepen op tot heropening grens met Marokko
Ondanks deze positieve ontwikkeling zitten nog honderden Marokkanen vast in Algerije door administratieve en technische problemen. Meer dan 430 rechtszaken zijn in afwachting, naast honderden gevallen die nog geregulariseerd moeten worden. De vereniging betreurt ook dat de lichamen van zes Marokkaanse migranten, waaronder twee jonge vrouwen uit de Oriental regio, nog steeds niet zijn gerepatrieerd.
Lees ook: Algerije stuurt tientallen Marokkanen via landgrens terug
De vereniging werkt samen met de Marokkaanse consulaten in Algerije om de repatriëringen te versnellen, in lijn met bilaterale afspraken. Ze pleit voor gerechtelijke onderzoeken tegen mensensmokkelaars die profiteren van de migranten. Ook roept ze op tot volledige openstelling van de grenzen, of in ieder geval humanitaire corridors, zodat families contact kunnen hebben met gedetineerde of vermiste familieleden.
Marokko onthult schokkende cijfers over gifdieren
Marokko schrapt douanerechten op Turkse importen
Hakim Ziyech weigert miljoenenvoorstellen uit Golf
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
Tetouan sluit vieze fastfoodzaken
Weer vrouw aangerand op straat in Tanger: publieke woede groeit
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
McDonald’s verrast met Marokkaanse Hawaï
Drugs uit Marokko en Colombia nu via Spaanse rivier
Bengalese topfunctionaris reist met munitie naar Marokko
Borgerhoutse burgemeester zoekt rust in Tanger
Verhoogde Spaanse surveillance bij enclaves, Marokko in het vizier
Antwerpse moskee krijgt dreigbrief en kogel
Trauma na vlucht: passagier Manchester-Agadir vertelt