Zoeken

Algerije probeert geschiedenis Marokko te manipuleren op internet

21 september 2023 - 11:00 - Wereld

©

Marokkaanse internetgebruikers stellen dat Algerijnse activisten hebben geprobeerd de oprichtingsdatum van Marokko op Google te manipuleren. Het kernpunt van het geschil? Een aangepaste datum die suggereert dat Marokko werd gesticht op 7 april 1956.

Marokkanen zijn in opstand gekomen tegen deze bewering, aangezien het koninkrijk een eeuwenoud rijk is, terwijl Algerije wordt gezien als een relatief jonge postkoloniale staat dat in 1962 werd opgericht. De bewering draagt bij aan het idee dat Marokko simpelweg een ’door Frankrijk gecreëerde staat’ zou zijn zonder noemenswaardige geschiedenis vóór het tijdperk van het protectoraat.

Lees ook: Algerije voert strijd tegen wereldkaarten zonder Sahara (video)

"Hoe kunnen we in 1956 zijn gesticht, als we in 1777 als eerste land de onafhankelijkheid van Amerika hebben erkend?", merkt contentmaker Mohamed Lazar op. Oualid Kebir, een Algerijnse journalist en analist, bevestigt dat deze beweging deel uitmaakt van de vijandige houding van Algerije jegens Marokko. "Natuurlijk zal dit de Marokkanen kwaad maken, of eigenlijk heeft het dat al gedaan. [...] Marokko is niet gesticht in 1956, maar het is een staat die al eeuwen bestaat, een feit dat niet kan worden veranderd door Google, Wikipedia of het Algerijnse regime aan de macht, dat een historisch minderwaardigheidscomplex heeft," aldus Oualid Kebir aan MWN.

Lees ook: Marokko-Algerije: opnieuw controverse rond liedje

De Marokkaanse staat werd opgericht in het jaar 788, met de Idrissiden-dynastie die zich vestigde in de stad Volubilis. Pas in maart 1956 kondigde wijlen Koning Mohammed V de terugkeer naar onafhankelijkheid aan, verworven van Frankrijk. Later dat jaar, op 7 april, erkende Spanje ook de onafhankelijkheid van Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team