Zoeken

Algerije wil Chinese drone aanschaffen tegen Marokko

12 februari 2022 - 19:00 - Wereld

©

De wapenwedloop tussen Marokko en Algerije gaat door. Algiers is onlangs onderhandelingen begonnen met China over de aankoop van CH-5 Rainbow gevechtsdrones.

Indien de onderhandelingen met succes worden afgerond zal Algerije vanaf maart 2022 twee CH-5 Rainbow-toestellen hebben, meldt Menadefense. Deze drone is ontwikkeld door China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), en kan zowel voor spionage als aanvallen worden gebruikt. De drone is ontwikkeld in 2015 en voor het eerst in gebruik genomen in 2017. Het functioneert even goed als de Amerikaanse General Atomics MQ-9 Reaper, waarvan het een uiterlijke kopie is, aldus Shi Wen, maker van de CH drone familie.

Lees ook: Marokko-Algerije: vrees voor drone-oorlog

Het toestel heeft een maximale vliegtijd van 60 uur en kan tot 10.000 kilometer afleggen. De drone heeft een spanwijdte van 21 meter en een maximum startgewicht van 3 ton. Het kan tot 9000 meter hoogte vliegen met een laadvermogen van 1000 kilogram. Zo kan het tijdens één enkele missie tot 24 raketten vervoeren. De CH-5 is combineerbaar met zijn door Algerije aangekochte voorgangers CH-4 en CH-3, alsook met de AR-1 en AR-2 raketten van China.

Lees ook: Marokkaanse drone-aanvallen boezemt Polisario angst in

Behalve de CH-5 Rainbow, die volgende maand al aan Algerije moet worden geleverd, ontvangt het buurland mogelijk ook de eerste partij van 24 Wing Loong 2 drones later dit jaar. De Wing Loong 2, waarvan het design lijkt op dat van de Amerikaanse Predator, is door een bedrijf uit Chengdu ontwikkeld en kwam in 2017 voor het eerst in gebruik. Het beschikt over een dag- en nachtobservatiesysteem en kan tot 32 uur lang tegen 200 km/u vliegen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team