Zoeken

Alcohol, homoseksualiteit en secularisme volgens de PJD

28 november 2011 - 10:00 - Marokko

©

Het verkiezingsprogramma van de PJD is heel ambitieus en valt zeker niet in de smaak van de rijken in Marokko. De vraag dat nu gesteld wordt is hoe de islamistische partij gaat reageren tegenover homoseksualiteit, de doodstraf, secularisme of de sluier. Bij de PJD zwijgt men hier liever over!

De aanhangers van Abdelillah Benkirane, verwacht als nieuwe Premier (beslissing dat de koning toekomt) vergeten ondanks hun historisch succes, hun standpunt niet over een aantal zaken die in strijd staan met de islam.

Lahcen Daoudi, adjunct-secretaris-generaal van de Gerechtigheid en Ontwikkeling Partij, is hier zeer duidelijk over in een interview met La Vie Eco.

Wat betreft alcohol herinnert Daoudi eraan dat het zijn partij was dat de Staat had aangemoedigd de belasting op alcohol te herzien om de overheidsinkomsten te verhogen. De PJD staat ook achter de beslissing dat vrachtwagens die alcohol vervoeren, een dekzeil moeten hebben en heeft altijd aangeraden aan alcoholconsumenten om "hun drank te verbergen" als ze op straat zijn.

In de maand Ramadan verbiedt de wet het niet om tijdens het vasten thuis te eten, maar als het gedaan wordt in het openbaar "dan is de zaak niet meer tussen de persoon en God maar tussen hem en de maatschappij", aldus Daoudi die zegt dat dezelfde regel telt voor homoseksualiteit.

Over het feit dat de islam maar een achtste van een erfenis aan een vrouw toestaat, een zeer bekritiseerde maatregel door vrouwenorganisaties, heeft Daoudi ook een antwoord. Zo zou de PJD niet tegen een beter evenwicht zijn, op voorwaarde dat de maatregel worden goedgekeurd door referendum.

Wat betreft de doodstraf legt Lahcen Daoudi uit dat deze in de Koran staat, "we kunnen de wet dus niet afschaffen, maar we kunnen ze gewoon niet toepassen". De doodstraf opgenomen in de anti terrorisme wet, wordt in Marokko niet meer toegepast sinds 1994.

De vraag van de abortus wordt beantwoord door Saâdeddine El Othmani van PJD. Zo mag een abortus worden gepleegd wanneer de zwangerschap het leven van de moeder bedreigt zoals de wet het reeds bepaalt. Hij adviseert ook een Ulema te raadplegen alvorens abortus te plegen. Belangrijke punt, de PJD had voor de nieuwe familiecode (Moudawana) gestemd.

Secularisme is niet mogelijk in Marokko volgens PJD, omdat het niet overeenkomt met de Commanderij van de gelovigen. En uiteindelijk, wat betreft de hoofddoek: het is een persoonlijke zaak, bij de PJD dragen toch ook niet alle vrouwen een hoofddoek!

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team