Zoeken

Abdelilah Benkirane tot Premier benoemd

29 november 2011 - 15:49 - Marokko

©

Abdelilah Benkirane, leider van de Partij Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD), winnaar van de verkiezingen op vrijdag 25 november, werd deze dinsdag "Hoofd van de regering" benoemd door koning Mohammed VI in Midelt.

Tijdens een korte hoorzitting heeft Abdelilah Benkirane, die de leiding neemt van de allereerste PJD-regering, trouw aan koning Mohammed VI gezworen, aldus een verklaring van het koninklijk kabinet.

De PJD-leider zei aan het eind van de hoorzitting dat het de eerste keer was dat hij met de Koning sprak. Mohammed VI feliciteerde hem en gaf hem advies over zijn nieuwe functie. Een eerste ontmoeting dat wordt omschreven door Benkirane als "uitstekend".

Benkirane heeft nu de taak een coalitieregering te vormen. Dit zal waarschijnlijk gebeuren met de partijen van de Koutla, namelijk de Istiqlal, de Socialistische Unie van Populaire Krachten (USFP) en de Partij van Vooruitgang en Socialisme (PPS).

De Partij Gerechtigheid en Ontwikkeling, gematigde islamistische partij, won de verkiezingen met 107 van de 395 zetels in het parlement. De opkomst bij de stemming was officieel van 45,4%, een cijfer betwist door de bewegingen van 20 februari en Al Adl Wal Ihssane.

Bladna.nl