Zoeken

Wie is Abdelilah Benkirane?

30 november 2011 - 18:00 - Marokko

©

Aanbeden door sommigen, een zogenaamde "collaborateur" voor islamisten in Marokko, is Abdelilah Benkirane, 57, erin geslaagd om van zijn partij de sterkste politieke kracht in Marokko te maken. Met zijn overwinning bij de parlementsverkiezingen heeft de PJD verwarring gezaaid bij politieke partijen, die van mening zijn dat er voor de islamisten géén plaats is in Marokko.

De man die zich in de jaren ’70 lid maakte van de geheime organisatie van de Chabiba Islamiya, een radicale beweging van de meest gewelddadige politieke islam, onder leiding van Abdelkrim Moutii werd al snel de nummer twee van deze organisatie voor hij zich afscheidde en de "Jamaa Islamiya" creëerde samen met Saâdeddine El Othmani, de wijze van de PJD.

Hij werd aangehouden en gevangengenomen in de jaren ’70 omdat hij lid was van een verboden organisatie. Benkirane besliste om verder te gaan in de legitimiteit en stichtte in 1980 de Beweging Hervorming en Vernieuwing (Jamaât Al Islah wa Tajdid) die een tolerante en gemodereerde Islam predikt tegenover de monarchie.

"Al Islah wa Tajdid" gaat dialoog aan met andere islamitische entiteiten met het oog op het eventueel samenvoegen van hun groepen. Zo fusioneert de groepering van Benkirane met de vereniging van de "Islamitische Toekomst", dewelke is geleid door Ahmed Raïssouni en andere islamitische organisaties, die samen in 1996 de "Beweging van Hervorming en Eénvorming" vormen.

De in de Akkari wijk te Rabat geboren Benkirane, wou het beleid verderzetten door gebruik te maken van zijn nabijheid met de islamitische scene in het land, in een poging om de "Partij van Nationale Vernieuwing" (Al Watani Tajdid) te creëren. Het initiatief werd verboden door Hassan II, die weigerde een islamitische partij in zijn land dat reeds geleid werd door de bevelhebber van de gelovigen.

Zo komt het dat Benkirane zijn beweging "Al Islah wa Tajdid", in een politieke actie betrekt via de "Constitutionele Democratische Volkpartij" (MPDC), opgericht door Dr Abdelkrim El Khatib, overleden voorzitter van de PJD, in 1967. Met de komst van de islamisten, veranderde de partij van naam en werd de "Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling" (PJD), vandaag onder het voorzitterschap van Abdelilah Benkirane.

Deze vloedgolf heeft niet noodzakelijkerwijs de islamistische gemoederen bedaard, wat de eigenaar van de PJD aangespoord heeft om de Beweging 20 februari en Al Adl Wal Ihssane uit te nodigen voor dialoog om hen te overtuigen dat politieke actie nu wel mogelijk is in Marokko, maar wel binnen de formele organisaties.

Bij de bekendmaking van de uitslagen, was Abdelilah Benkirane er snel bij om te verklaren dat de PJD niet gekomen was om vrouwen de hoofddoek op te dringen of om het privé-leven van de Marokkanen onder de loep te nemen, maar om maatschappelijke en economische problemen op te lossen zonder dat de politieke stabiliteit van het Koninkrijk in het gedrang zou komen.

Benkirane is gegradueerd in de natuurkunde en heeft gedoceerd aan de Nationale Hogeschool (ENS), voor dat hij zijn privé-schoolgroep oprichtte. Vader van zes kinderen, waarvan vier zijn geadopteerd, is Benkirane de man die geen blad voor de mond neemt en is nu één van de favoriete figuren van de Marokkanen, die graag herhalen dat het beter is een leider te hebben die een spade een spade noemt en tevens de belangen van de natie in ere neemt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team