29 oktober 2024 - 22:10 - Wereld
De Egyptische president heeft een gevoelige afwijzing gegeven aan zijn Algerijnse ambtgenoot Abdelmadjid Tebboune tijdens diens recente bezoek aan Caïro. Abdel Fattah al-Sisi bekritiseerde de inmenging van Algerije in de aangelegenheden van buurlanden.
Al-Sisi en benadrukte het belang van nationale soevereiniteit en grenzen, principes die volgens hem essentieel zijn voor regionale stabiliteit. Deze opmerkingen worden door waarnemers gezien als een afwijzing van Tebboune’s verzoek om steun van Egypte in de strijd tegen Marokko met betrekking tot de Sahara.
Lees ook: Egypte biedt excuses aan voor gebruik kaart Marokko zonder Sahara
Abdelmadjid Tebboune’s poging om de steun van Egypte te verkrijgen, mislukte en kwam op een moment dat de spanningen tussen Marokko en Algerije zijn toegenomen. Sinds 2020, het jaar waarin Tebboune werd gekozen als president en generaal Saïd Chengriha de leiding over het Algerijnse leger op zich nam, heeft het Algerijnse regime zijn vijandige houding tegenover Marokko verscherpt. In 2021 nam Algerije verschillende eenzijdige maatregelen, waaronder het sluiten van het luchtruim voor Marokkaanse vliegtuigen en het afsluiten van de gaspijpleiding Maghreb-Europa, die door Marokko loopt.
De relatie tussen de twee landen is verder verslechterd, met Algerije dat steeds weer scherpe kritiek uit op Marokko. De Algerijnse autoriteiten hebben ook maatregelen genomen om de toegang van Marokkanen tot Algerije te bemoeilijken door een visumplicht in te voeren. Tegelijkertijd heeft de kwestie van de Sahara, die een centrale rol speelt in de Algerijnse buitenlandse politiek, de afgelopen jaren geleid tot een toenemende isolatie van het land op internationaal niveau.
Lees ook: Sahara: de obsessie van Abdelmadjid Tebboune
Marokko heeft in dezelfde periode vooruitgang geboekt op diplomatiek gebied. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje en recentelijk Frankrijk, hebben de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkend en steunen het Marokkaanse plan voor autonomie in de regio. Dit plan wordt sinds 2007 gezien als een serieuze en geloofwaardige oplossing voor het conflict, wat de positie van Marokko op het internationale toneel verder versterkt.
Belgen slachtoffer zwendel met dure wijnen vanuit Marokko
Tanger ruimt autowrakken op
Ridouan Taghi wint zaak van Nederlandse staat
Europeanen dol op Marokkaanse avocado
Braziliaanse influencer "moest geslachtsdelen tonen" aan Marokkaanse politie
Marokkaanse militairen omgekomen bij ontploffing
Belgen slachtoffer zwendel met dure wijnen vanuit Marokko
Ridouan Taghi wint zaak van Nederlandse staat
Valse paspoorten: Marokkaans koppel ontmaskerd in Spanje
Spanje toont spierballen bij grens Marokko
Gaat Marokko troepen naar Gaza sturen?
Explosie Den Haag was aanslag op Marokkaanse bruidswinkel
Marokkanen wachten jaren op gezinshereniging in Frankrijk
Italiaanse politie vindt kind in bestelbus uit Marokko