Zoeken

Al Hoceima 17 jaar geleden getroffen door aardbeving met 600 doden

24 februari 2021 - 22:57 - Marokko

©

Op 24 februari 2004 werd de regio Al Hoceima opgeschrikt door een krachtige aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Daarbij kwamen 572 mensen om het leven. Een terugblik op de tragedie die het Marokkaanse volk in diepe rouw dompelde.

De aardbeving vond plaats op 24 februari 2004, om 02:27 uur ’s nachts. Het epicentrum van de beving lag nabij de dorpen Aït-Kamra en Imzouren, ongeveer tien kilometer ten zuiden en zuidwesten van Al Hoceima. Het getroffen gebied strekt zich uit over 40 km van de verstedelijkte kustlijn tot ongeveer 60 km naar het zuidoosten, in de bergen van het Marokkaanse Rif. Door de aardbeving werden 30.000 mensen ontheemd. Zij werden overgebracht naar geïmproviseerde kampen.

Op woensdag 25 februari 2004 bezocht een team van drie Franse en Marokkaanse deskundige architecten de plaats. Deze evaluatie-missie heeft de meest getroffen gebieden geïdentificeerd en actie ondernomen om de veiligheid van de mensen, maar ook van de gebouwen te waarborgen. Twee andere teams van Emergency Architects sloten zich op 27 februari aan bij het eerste. Algerijnse architecten, waaronder vertegenwoordigers van de Nationale Orde van Architecten van Algerije, hebben zich op 29 februari aangesloten bij de teams die reeds ter plaatse waren. Op 3 maart waren er een zestigtal Marokkaanse architecten in Al Hoceima om de gebouwen te helpen beveiligen en een snelle terugkeer van de gezinnen naar hun huizen mogelijk te maken.

In drie weken tijd heeft Marokko ongeveer 130 architecten gemobiliseerd om in te grijpen, met behulp van de Nationale Raad van de Marokkaanse Orde van Architecten en verschillende overheidsinstellingen. In de steden Imzouren, Bni Bouayach en Ajdir was de schade zeer plaatselijk en redelijk belangrijk en in Al Hoceima was die gelukkig wat lichter. Op de as Ait-kamra, van Had Rouadi tot Bouhm, werden de plattelandsgebieden die voornamelijk bestaan uit geïsoleerde en moeilijk toegankelijke woningen, minder getroffen.

Het door hoge ambtenaren voorgestelde hulpprogramma voor de wederopbouw werd een succes.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team