Zoeken

Gaitha El Kharraz krijgt eindlijk de Spaanse nationaliteit

25 juni 2021 - 15:40 - Wereld

©

Gaitha El Kharraz, een jonge atlete van Marokkaanse afkomst, heeft de Spaanse nationaliteit verkregen na een lange strijd, waarin zij ondanks haar goede prestaties geen medailles kon veroveren.

Toen het nieuws bekend werd gemaakt, kon de 20-jarige Gaitha El Kharraz uit Tetouan het niet laten in tranen uit te barsten. Voor haar is dit het einde van een lang proces dat begon in 2017. Ze verloor medailles ondanks haar goede prestaties. "Kort na mijn naturalisatie nam ik deel aan het Spaans kampioenschap van de 800 meter en slaagde ik erin een medaille te behalen... Het was een immens geluk", vertrouwt ze El Diario toe.

Gaitha, nu een Spaanse, zegt dat zij met haar ouders op zesjarige leeftijd vanuit Tetouan in Spanje aankwam. "Daar ben je niemand, zelfs als je studeert en een graad behaalt. Als je geen kennissen hebt, kun je geen baan vinden... Hier heb je meer vrijheid en meer mogelijkheden," zegt ze. "Mijn schoolleraar zei me dat ik goed was in hardlopen, dat ik bij een club moest gaan. Ik heb zijn advies opgevolgd. Hardlopen geeft me een uitlaatklep, het helpt me om mijn stress en boosheid kwijt te raken," voegt Gaitha toe.

Lees ook: Het indrukwekkende traject van de Marokkaanse atleet Abdelaziz Merzougui

De jonge atlete van FC Barcelona vind het jammer dat het lange proces om de nationaliteit te verkrijgen zoveel nadelige gevolgen had. "Ik had veel kansen en ik miste ze. Ik miste het Europees kampioenschap U18 in Hongarije, de Wereldbeker U18 in Kenia, enz. In Madrid hebben ze me een keer ingeschreven voor de finale op een indoorbaan, maar mijn coach Hector en ik wisten dat het een vergissing was. Dit maakte me erg boos," zegt Gaitha, die zo graag de Spaanse kleuren wil dragen dat ze zelfs het aanbod van de Marokkaanse atletiekfederatie afsloeg om deel te nemen aan de Olympische Spelen voor jongeren in 2018.

Gaitha veroverde zondag de derde plaats bij het Spaans kampioenschap U23 400 horden. Momenteel bereidt ze zich voor op de komende kampioenschappen en concentreert zij zich op het voltooien van haar stage in commerciële activiteiten. "Dit alles heeft me geleerd om te volharden. Ik ben ondanks de tegenslagen blijven vechten omdat die naturalisatie eraan zat te komen. Wanneer ik die zou verkrijgen zou ik eindelijk kunnen laten zien wat ik werkelijk waard was. Ik denk dat ik het tot nu heb laten zien, beetje bij beetje, maar ik laat het zien," zegt ze trots.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team