Zoeken

Abdelmounaim El Jamaï, pionier van het Marokkaanse lied, overleden (video)

28 juni 2021 - 16:20 - Cultuur

©

De wereld van de Marokkaanse muziek is in diepe rouw. De zanger en artiest, Abdelmounaim El Jamaï, is zondag in Rabat overleden na een lang ziekbed. Hij was 73 jaar oud.

Abdelmounaim El Jamaï, één van de bekendste en meest erkende pioniers van het moderne Marokkaanse lied en één van haar beste stemmen, is niet meer. Zijn familie, die het droevige nieuws zondag bekendmaakte, organiseerde zijn begrafenis op de Sidi Messaoud begraafplaats in Hay Riyad, na het Dohr gebed.

Abdelmounaim El Jamaï is geboren in 1948 in Salé. Aan het begin van zijn carrière vertolkte hij de grote klassiekers van Arabische sterren zoals Abdelhalim Hafez. Hij leerde gedurende vijf jaar luit spelen aan het conservatorium. Het lied "Nihaya", gecomponeerd door wijlen Mohamed Iraqui en gearrangeerd door wijlen Hamid Benbrahim, lanceerde zijn artistieke carrière in 1968.

Tijdens zijn carrière gaf hij blijk van een uitzonderlijke muzikale capaciteit, vooral in de "zajal" en de "qassida" (poëzie-vormen). De overledene is de auteur van verschillende succesvolle titels waaronder "Ja Fi al Miaad". Hij droeg bij tot de verrijking van het Marokkaanse muziekrepertoire en werkte samen met een reeks grote tekstdichters en componisten.

In augustus 2016 werd Abdelmounaim El Jamaï door Koning Mohammed VI gedecoreerd met de ereorde ’Wissam Al Moukafâa Al Wataniya’ van de 3ᵉ categorie (Officier).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team