Zoeken

Marokkaanse regisseur Mohamed Ismaïl overleden

22 maart 2021 - 14:50 - Cultuur

©

De wereld van de Marokkaanse cinema is in rouw. Regisseur en scenarist Mohamed Ismaïl is zaterdagavond op 70-jarige leeftijd overleden na een lang ziekbed in Casablanca.

Mohamed Ismaïl is bekend in de filmindustrie voor de productie en de regie van een groot aantal films, series, toneelstukken en variétéshows sinds zijn aantreden in 1974 bij de Marokkaanse televisie. Hij regisseerde onder meer de tv-films "Pourquoi pas", geproduceerd in 2005 en "Allal al Kalda" in 2003, evenals "Awlad Lablad", geproduceerd in 2009, "Adieu mères" in 2007 en "Aouchtam", geproduceerd in 1996, meldt MAP.

Zijn reputatie reikt verder dan de Marokkaanse grenzen, aangezien sommige van zijn werken bekroond zijn in verschillende festivals op het internationale toneel. Hij ontving de prijs voor beste scenario op het Brussels International Independent Film Festival, voor zijn film "Ici et là", de Gouden Ster voor Beste TV-film voor "Allal al Kalda" en de Director’s Award en Grand Prize op het International Arab Television Festival in Caïro.

Wijlen Mohamed Ismail moest zondag in Martil worden begraven, volgens familieleden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team