Zoeken

Abdelmadjid Tebboune bedreigt Marokko en Mohammed VI

4 juni 2021 - 10:00 - Wereld

©

In een lang interview dat op woensdag 2 juni door het Franse weekblad Le Point werd gepubliceerd, beschuldigt de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune Marokko en Koning Mohammed VI ervan Algerije altijd aan te vallen met betrekking tot het conflict over de Sahara.

"Marokko is altijd een agressor geweest. Wij zouden onze buurman nooit aanvallen. We zullen wraak nemen als we aangevallen worden. Maar ik betwijfel of Marokko het zal proberen, gezien de machtsverhoudingen," dreigde Abdelmadjid Tebboune in bedekte termen tijdens dit interview.

Gevraagd naar de toekomst van de Unie van de Arabische Maghreb (UMA), zei Tebboune dat "de breuk met Marokko - en ik heb het over de monarchie, niet over het Marokkaanse volk, dat wij waarderen - zo ver teruggaat dat zij gemeengoed is geworden". Het staatshoofd deed daarmee een poging om de monarchie los te koppelen van het Marokkaanse volk.

"Hoe kan men een monarch een heel gebied doneren, met al zijn inwoners? Waar is het respect voor het volk? Deze erkenning betekent niets. Alle resoluties van de Veiligheidsraad over de Westelijke Sahara zijn ingediend door de Verenigde Staten. Wij kunnen niet verbaal terugkomen op alles wat door Washington is gedaan om een koning te behagen," aldus de Algerijnse president naar aanleiding van de erkenning door de Verenigde Staten van de soevereiniteit van Marokko over de Sahara.

Met betrekking tot de corona-vaccinatiecampagne, verzekerde Tebboune dat "Algerije in januari is begonnen met vaccineren, bijna als eerste Afrikaanse land". Hij zegt dat "de vaccins worden toegediend bij degenen die erom vragen. Wat het Vaccinatie-tempo betreft volgt dit de welwillendheid van de Algerijnen, want wij willen het niet opleggen. Maar we gaan wel een grote bewustmakingscampagne lanceren, want het feit dat Algerije relatief onaangetast is gebleven vormt een rem op de vaccinatiebereidheid van mensen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team