Zoeken

Abdelkader Benali: "Moedertaal is geen drempel maar verrijking"

27 december 2021 - 16:20 - Cultuur

©

De Marokkaans-Nederlandse schrijver Abdelkader Benali, heeft zelf niet de beste herinnering aan de Koranschool. Toch koos hij er uiteindelijk voor om zijn dochter Amber in te schrijven voor de Arabische les. Omdat meertaligheid ’hot’ is en omdat het leren van je moedertaal een verrijking is, schrijft hij in een column in Trouw.

Benali’s dochter gaat elke zondagochtend naar Arabische les, waar ze naast het Arabische alfabet, ook Arabische kinderliedjes en Koranverzen leert. De schrijver constateert dat zijn dochter na een paar maanden al wat Marokkaanse woordjes en zinnetjes kan plaatsen, zoals "papa, je moet nu een boterham voor me smeren, bij Allah!" Voor het slapengaan verricht ze nu ook een gebedje voor haar onlangs overleden oom, schrijft hij ontroerd. Taal kan het leven ook verdiepen.

Lees ook: Abdelkader Benali: "Over moslims mag je wel grappen maken"

Als kind vond Benali de Koranschool in Rotterdam niet zo leuk. Hij heeft pijnlijke herinneringen aan de pedagogie die er werd gehanteerd, waarbij je gestraft werd met stokslagen in de palm van je hand. Daarom voerde hij eerst een grondig onderzoek uit naar de zondagsschool van zijn dochter. De oprichter blijkt een kennis te zijn die ook docent is aan de Universiteit van Amsterdam. "We hebben hard gewerkt aan een goede didactiek. We willen docenten die de leefwereld van het kind begrijpen", vertelt hij aan Benali.

De ouders van de kinderen in de Arabische les hebben grote ambities voor hun kinderen en eisen kwaliteit. Hij herkent er ook bekende Nederlanders. Ze willen hun kinderen alles geven wat ze zelf hebben gemist. Daarnaast is meertaligheid nu ook ’hot’ geworden. Lange tijd werd gedacht dat je moedertaal vooral een drempel was voor je integratie. Maar meertaligheid is door de globalisering en de grote instroom van hoogopgeleide buitenlanders in de grote steden, steeds meer status gaan krijgen.

Lees ook: Abdelkader Benali geen spreker meer op herdenkingsbijeenkomst 4 mei

In tegenstelling tot wat wordt gedacht is meertaligheid volgens de schrijver juist een troef om je het Nederlands eigen te maken. Wanneer we kinderen opzadelen met deze politieke doctrines blokkeren we juist elke relatie met de te leren taal. De auteur sluit zijn column af met een pleidooi voor het koesteren van die rijkdom. "Wanneer talen als gelijkwaardig worden gezien zal het kind die talen ook gelijkwaardig behandelen", schrijft hij.

Bladna.nl