Zoeken

Abdelkader Benali geen spreker meer op herdenkingsbijeenkomst 4 mei

22 januari 2021 - 11:20 - Wereld

©

Er is grote ophef ontstaan naar aanleiding van de bekendmaking van de voordracht door schrijver Abdelkader Benali op 4 mei tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk. De onrust is het gevolg van omstreden uitspraken over Joden die Benali vijftien jaar geleden heeft gedaan. Benali heeft zich vandaag teruggetrokken als spreker tijdens de herdenkingsbijeenkomst.

In Het Parool verdedigde de schrijver zich eerst nog. "Die uitspraken heb ik gedaan. Maar je moet het in de sfeer zien waarin we zaten. Er was oorlog, er waren bombardementen en we lagen op de grond, ik dronk een wijntje. We bliezen stoom af tijdens die borrel. Ik zei het in een dronken bui. Het was zwarte humor, ironie en meligheid, achteraf gezien misplaatst."

Schrijver Abdelkader Benali trekt zich nu dus terug als spreker tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk op 4 mei. "Op 4 mei komen we bij elkaar om te herdenken en de discussie rond mijn uitlatingen mag mensen daarbij niet hinderen. Daarom heb ik besloten dat het beter is als een ander de lezing houdt," aldus Benali.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zegt dat Benali werd uitgenodigd omdat hij tijdens diverse gelegenheden stil is blijven staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Daar werd hij juist geroemd om zijn inlevingsvermogen met oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei begrijpt en respecteert zijn keuze en betreurt de ontstane onrust.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team