Zoeken

Abdelkader Benali geeft 4 mei-lezing in Amsterdam

19 januari 2021 - 09:20 - Wereld

©

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei meldt in een persbericht dat schrijver Abdelkader Benali dit jaar de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam houdt, kort voor de Nationale Herdenking op de Dam.

Schrijver Arnon Grunberg wiens moeder overleed in een vernietigingskamp ging Benali vorig jaar, 75 jaar na de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog, voor. Hij sprak toen uitvoerig over de gruwelijkheden in de concentratiekampen van de nazi’s en benadrukte het belang van herdenken om herhaling van die gruwelijkheden te voorkomen.

Benali is van Marokkaanse afkomst en groeide op in Rotterdam waar hij als vierjarige met zijn ouders naartoe verhuisde. Hij verwacht wel wat reacties vanwege zijn Marokkaanse afkomst en neemt daarom vandaag even afstand van sociale media. "En dan morgen weer aan om de discussie aan te gaan. Er zijn Marokkaanse Joden omgekomen in de kampen, zo dichtbij is het. Het was een wereldoorlog", zegt hij op NPO Radio1.

De 45-jarige Benali won in 2003 de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman ’De Langverwachte’ en kreeg vorig jaar de Gouden Ganzenveer vanwege zijn grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal. In het Verzetsmuseum gaf hij afgelopen november nog de Anton de Kom-lezing, de jaarlijkse lezing over discriminatie en intolerantie. De voordracht op 4 mei heeft als titel ’De stilte van de ander’.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team