Zoeken

Marokko haalt burgers op uit Algerije via uitzonderlijke grensopening

23 mei 2024 - 20:00 - Marokko

©

Algerije heeft dinsdag uitzonderlijk de landgrens met Marokko geopend, die sinds 1994 gesloten is, om 15 Marokkanen te repatriëren die hun straffen van 6 maanden tot 2 jaar gevangenis voor illegale immigratie hebben uitgezeten.

De grensovergang tussen Maghnia in Algerije en Oujda in Marokko werd kortstondig geopend om de Marokkaanse migranten te repatriëren, meldt Hassan Ammari, voorzitter van de Marokkaanse vereniging voor hulp aan kwetsbare migranten, aan EFE. Hij voegt toe dat het proces van hun repatriëring vier maanden heeft geduurd vanwege "technische problemen".

Lees ook: Uitzonderlijke opening grens tussen Marokko en Algerije

Nog 89 andere Marokkanen, waaronder 4 minderjarigen, wachten op een repatriëring naar Marokko. Sommigen verblijven al acht maanden in opvangcentra of detentiecentra, nadat ze hun straffen voor illegale immigratie hebben uitgezeten. Een "zorgwekkende" situatie, beklaagt de activist die de autoriteiten oproept zich in te zetten voor de terugkeer van deze Marokkanen.

Het is niet de eerste keer dat Algerije en Marokko hun grenzen uitzonderlijk openen om mensen of stoffelijke overschotten te repatriëren. In januari werden 38 Marokkaanse migranten gerepatrieerd naar Marokko. Evenzo werd in maart het lichaam van een Marokkaanse migrant, die een natuurlijke dood was gestorven, gerepatrieerd naar Marokko.

Lees ook: Noodkreet families voor opening grens Marokko-Algerije

De landgrens tussen de twee landen is gesloten sinds 1994. De spanningen laaiden eind augustus 2021 op met de eenzijdige verbreking door Algerije van de diplomatieke betrekkingen met Marokko en de sluiting van het luchtruim, waarbij werd verwezen naar vijandige daden van de Marokkaanse autoriteiten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team