Zoeken

Marokko: winkels leeggeplunderd... voor het goede doel

15 september 2023 - 10:00 - Marokko

©

De golf van solidariteit onder Marokkanen brengt hen ertoe supermarkten leeg te plunderen ten behoeve van de slachtoffers van de aardbeving. Het resultaat is dat veel winkels geen essentiële producten meer op voorraad hebben.

"We zijn uitverkocht", zegt Soufiane, een medewerker bij Marjane, één van de belangrijkste supermarktketens in Marokko. "Gisteren hebben we alles gekocht. In totaal heeft ieder van ons ongeveer 2000 dirham uitgegeven", vertelt Yasmine, een jonge studente die werkt met de vereniging Marock Jeunesse, aan ABC. De situatie is identiek bij de Carrefour-supermarkt, waar de zuivelproducten volledig zijn uitverkocht. "We hopen dat er vanmiddag andere producten zullen aankomen", zegt Salma, de winkelmanager.

Lees ook: "Een zelden geziene solidariteit": Franse reddingswerker in Marokko getuigt

Sinds vrijdag mobiliseert het maatschappelijk middenveld zich om hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving met een kracht van 7 die Marokko heeft getroffen. Vooral jongeren leiden deze humanitaire respons. "Er zijn mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en die doorgaan met geld uitgeven. Het is ongelooflijk", zegt Noureddine, een inwoner van Marrakech. Het verkeer van auto’s en bestelwagens vol producten is constant op de weg van Marrakech naar steden in het zuiden zoals Asni.

Marokko staat voor een enorme wederopbouwuitdaging, maar het dringendste is om hulp te bieden aan de mensen die door deze tragedie zijn getroffen. Marokkanen tonen hun solidariteit met hun broeders, maar klagen dat de hulp "van de regering zou moeten komen". De Marokkaanse regering spant zich in om snel antwoorden te geven op deze situatie. Premier Aziz Akhannouch heeft maandag aangekondigd dat de eigenaren van beschadigde woningen zullen worden gecompenseerd.

Lees ook: Marokko: hotels voor slachtoffers aardbeving

De getroffenen in moeilijk bereikbare gebieden uiten hun woede. Ze moesten drie dagen wachten voordat de hulpverlening arriveerde. In de tussentijd moesten ze zich mobiliseren om hun dierbaren die onder het puin vastzaten te bevrijden en volgens de islamitische rituelen snel te begraven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team