Zoeken

Aanslag Barcelona: Driss Oukabir en Mohamed Houli Chemlal blijven in de gevangenis

2 september 2017 - 12:54 - Wereld

©

De rechter belast met het onderzoek naar de aanslagen in Barcelona en Cambrils heeft besloten om Driss Oukabir en Mohamed Houli Chemlal in de gevangenis te laten.

Rechter Fernando Andreu "bevestigde de verlenging van de voorlopige inhechtenisneming van Driss Oukabir en Mohamed Houli Chemlal voor hun vermeende deelname aan de aanvallen in Catalonië" op 17 en 18 augustus, waarbij 16 mensen omkwamen.

Driss Oukabir, 28 jaar en van Marokkaanse afkomst, is de grote broer van Moussa, één van de vijf jongeren die bij de aanslag in Cambrils werd doodgeschoten. De rechter oordeelt dat Driss Oukabir “volledig bewust was van de jihadistische radicalisering van zijn broer”.

Oukabir gaf toe dan zijn broer steeds meer bidde en dat hij hem verweet met niet moslims om te gaan. Hij ging niet met regelmaat naar de moskee omdat hij dacht dat hij door de politie in het oog werd gehouden. Moussa vertelde tevens aan zijn grote broer dat alle moslims de “jihad die de oorlog impliceert” moesten verrichten.

De twintiger bekende ook dat hij zelf de bestelwagen die voor de aanslag in Barcelona was gebruikt, had gehuurd. Hij dacht daarmee “vrienden van zijn broer” met een verhuizing te helpen. Eerder had hij aan de politie verteld dat zijn broertje zijn identiteitsdocumenten had gestolen om het busje te huren.

Mohamed Houli Chemlal, de tweede verdachte, werd in 1996 in Melilla geboren. Hij overleefde de ontploffing van de woning in Alcanar waar de cel grote aanslagen op toeristische locaties in Barcelona voorbereidde.

Beide verdachten riskeren levenslang als ze worden veroordeeld voor het voorbereiden van terroristische aanslagen.

Bladna.nl