Zoeken

Incidenten na koranverbranding in Zweden

18 april 2022 - 20:20 - Wereld

©

Naar aanleiding van de aankondiging van extreem-rechtse sympathisanten dat zij de Koran in de stad Linköping zouden verbranden, zijn sinds donderdag in Zweden verscheidene politieagenten en demonstranten gewond geraakt bij rellen. Een veertigtal mensen werden aangehouden.

Rasmus Poludan, leider van de anti-islambeweging "Hardline Line", die momenteel door Zweden toert en buurten met grote moslimgemeenschappen als doelwit heeft, is de oorzaak van de rellen.

Lees ook: Demonstratie Pegida tegen de Islam verboden in Eindhoven

In Linköping werd de demonstratie door de politie verhinderd. De extreem-rechtse groep kon de ontmoetingsplaats niet meer bereiken waarop de spanning tussen de betogers en de politie escaleerde. "De sfeer was gewelddadig en er waren doelgerichte aanvallen op de politie," zegt een politiewoordvoerster. Sinds het begin van de onenigheden werden 20 politiewagens in brand gestoken en raakten 26 agenten en 14 betogers gewond. Er zijn intussen meer dan 40 mensen aangehouden.

Lees ook: België weigert toegang aan haatpredikers die koran wilden verbranden

Op Twitter reageerde de Zweedse minister van Justitie en Binnenlandse Zaken Morgan Johansson: "Wat men ook mag denken van de extreem-rechtse haatboodschap die Paludan verspreidt, het is onaanvaardbaar om met zulk bruut geweld te reageren". Volgens de gezagsdrager is dit precies de reactie die de "provocateurs" willen zien.

Bladna.nl