Zoeken

Zieke Hamza lanceert SOS om in Spanje behandeld te worden

9 september 2022 - 18:00 - Marokko

©

De 27-jarige Hamza Ibn Issa kreeg in 2018 meerdere epileptische aanvallen in Sebta. Hij was er vanuit Marokko illegaal naartoe gereisd, en was van plan om er asiel aan te vragen. Na een behandeling voor zijn epilepsie werd hij naar Marokko gerepatrieerd. Vandaag is hij nog steeds ziek en verlangt hij naar een terugkeer naar de autonome stad, voor een verdere behandeling.

Hamza wil al sinds 2019 terugkeren naar Sebta om zich te laten behandelen voor zijn ziekte, maar dat bleek niet mogelijk vanwege zijn precaire situatie en de coronacrisis. "Ik ben arm en mijn toestand is verslechterd. Daarom wil ik graag naar Europa om twee operaties te kunnen ondergaan, want epilepsie kan verlamming en invaliditeit tot gevolg hebben," vertelt hij aan El Faro de Ceuta.

Lees ook: Moustapha, de man die Marokko niet wil hebben

Zijn arts in Marokko zei hem dat de ziekenhuizen in het koninkrijk niet over de technische faciliteiten beschikken voor dit soort operaties en raadde hem aan naar Spanje te gaan. "Toen ik contact opnam met het Rode Kruis, vertelden ze dat ik hen een seintje moest geven van zodra ik in Sebta zou aankomen, maar dat lukte helaas niet. Ik zit nu vast in Tetouan," zegt Hamza.

Lees ook: Één op drie Marokkanen wil Marokko verlaten

De wanhopige jongeman lanceerde een SOS om de ziekte te behandelen waaraan hij sinds zijn jeugd lijdt en die een blijvende impact heeft op zijn leven. "Het is door de epilepsie dat ik mijn studies niet heb kunnen voortzetten", voegt hij eraan toe. Hij hoopt op de steun van mensen van goede wil om de operatie snel mogelijk te kunnen ondergaan en een zo normaal mogelijk leven te leiden.

Bladna.nl