Zoeken

Zesdaagse Oorlog: Marokko speelde sleutelrol in overwinning Israël

9 juni 2022 - 15:40 - Wereld

©

In de Zesdaagse Oorlog die in juni 1967 tussen Israël en Egypte werd uitgevochten, speelde Marokko een sleutelrol bij de overwinning van Israël. Hoe heeft het koninkrijk Tel Aviv geholpen?

Het gewapend conflict wordt 55 jaar later vooral gezien als een treffen tussen de strijdkrachten van Israël en die van Egypte, daarbij gesteund door Syrië en Irak. Israël begon de oorlog als reactie op de troepenbewegingen van Egypte en nadat Caïro op 23 mei 1967 de Straat van Tiran had gesloten voor Israëlische schepen. Het geschil duurde van 5 tot 10 juni 1967. In zes dagen tijd versloeg Israël de drie Arabische legers.

Lees ook: Franse geheime dienst achter aanslag in Marokko

Onder de landen die tot deze overwinning hebben bijgedragen, bevindt zich Marokko. Het voormalige hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst, generaal-majoor Shlomo Gazit, onthulde in 2016 dat wijlen Koning Hassan II vóór de oorlog top-secret verslagen van gesprekken tussen Arabische leiders had verstrekt, meldt militarywatchmagazine. Die gesprekken gingen over de voorbereiding van een oorlog tegen Israël. Uit deze verslagen heeft de Joodse staat kunnen opmaken dat de Arabische staten onvoldoende op een oorlog waren voorbereid.

Lees ook: Drie brieven verhinderden oorlog tussen Spanje en Marokko

Israël lanceerde op 5 juni 1967 een preventieve aanval, bombardeerde de Egyptische vliegvelden en vernietigde daarbij bijna alle Egyptische gevechtsvliegtuigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team