Zoeken

Franse geheime dienst achter aanslag in Marokko

23 mei 2022 - 17:00 - Marokko

©

De Franse geheime dienst plande in 1957 een aanslag op een Franse arts in Marokko. Dit blijkt uit de archieven van Jacques Foccart, de vroegere secretaris-generaal voor Afrikaanse Zaken op het Élysée Paleis onder Generaal de Gaulle.

De feiten gaan terug tot juni 1957. De Franse geheime dienst (toen SDECE) had "het eerste bekende moordbevel uit Parijs" ontvangen. Het was gericht tegen Dr. Louis Tonellot, een ziekenhuisdirecteur die in Marokko woonde. Volgens de krant Le Monde, waarvan journalist Jacques Follorou de gebeurtenissen documenteerde, overleefde de dokter, zijn vrouw en hun drie kinderen, de aanslag.

Lees ook: Marokko slachtoffer Franse kernproeven

Een bom met twee kilo explosieven, die op het terras van de dokter lag, werd bij de aanslag gebruikt. De 46-jarige chirurg werd er door Frankrijk van beschuldigd te vriendschappelijke betrekkingen te onderhouden met strijders van het Algerijnse Nationaal Bevrijdingsfront (FLN). Hij nam ze op in zijn ziekenhuis en verzorgde ze.

Lees ook: Rifoorlog: Melilla verwijdert standbeeld van Franco

Deze ontdekking is het resultaat van een onderzoek in de archieven van Jacques Foccart, generaal de Gaulle’s vroegere "Mister Françafrique". De vroegere secretaris-generaal voor Afrikaanse Zaken op het Élysée Paleis "hield een lijst bij van de activiteiten van de SDECE tijdens de Algerijnse oorlog”, zegt het rapport.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team