Zoeken

Youssef zat vast in Marokko: "Het voelde als de gevangenis"

27 juni 2020 - 19:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Honderden Belgische Marokkanen zitten sinds medio maart vast in Marokko vanwege de sluiting van de grenzen en het luchtruim. Ondanks de repatriëringsvluchten die in de afgelopen weken werden toegelaten, moesten velen van hen tot juni wachten om naar België te mogen terugkeren.

Youssef is één van hen. De 23-jarige Belgische Marokkaan was in Marokko om zijn familie, die hij al twee jaar niet had gezien, te bezoeken. Hij vertelde enkele dagen geleden aan RTL Info over de lockdown in het koninkrijk.

"We zitten al ruim drie maanden vast. We mogen niet naar buiten, het voelt aan als de gevangenis.", verklaarde Youssef, die intussen terug in België is. "We moeten een vergunning hebben om buiten te mogen en die hebben we niet. We zitten al drie maanden in de gevangenis."

Marokko en België waren na weken onderhandelen overeengekomen om repatriëringsvluchten te organiseren voor mensen met gezondheids- of sociaal economische problemen en voor mensen die van hun familie gescheiden waren. Youssef deed toen een poging om een plaats op een repatriëringsvlucht te krijgen, daar hij in België net een nieuwe baan had gevonden, zonder succes.

Op 14 juni werd Youssef uiteindelijk door de ambassade van België gecontacteerd. Hij mocht op 16 juni naar België terugvliegen. Bij zijn aankomst werd hij voor veertien dagen in quarantaine geplaatst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team