Zoeken

WK-2030: Franse president wil finale in Marokko

2 december 2023 - 18:00 - Sport

©

De Franse president Emmanuel Macron zou druk uitoefenen om de finale van het Wereldkampioenschap voetbal in 2030 in Marokko te laten plaatsvinden in plaats van in Spanje.

Spanje, dat de finale hoopte te organiseren in het vernieuwde Santiago Bernabéu-stadion, ziet zich nu geconfronteerd met deze nieuwe ontwikkeling. Volgens het Spaanse dagblad El Debate streeft Macron naar een grotere Franse invloed op het internationale toneel door Marokko te steunen.

Lees ook: Marokko’s megaproject: gigantisch stadion voor finale WK-2030

Het WK-2030, dat gezamenlijk wordt georganiseerd door Spanje, Marokko en Portugal, onderscheidt zich door zijn transcontinentale aard, waarbij zowel Europa als Afrika betrokken zijn, en mogelijk ook Zuid-Amerika voor de eerste wedstrijden. Hoewel Spanje met zijn gerenoveerde Santiago Bernabéu-stadion, dat meer dan 80.000 toeschouwers kan huisvesten, een logische keuze lijkt voor de finale, biedt Marokko ook een modern stadion in Casablanca aan. Portugal valt af als kandidaat vanwege het ontbreken van een stadion dat voldoet aan de capaciteitseisen van de FIFA.

Macron, die zijn invloed in het internationale voetbal gebruikt, dringt er bij de FIFA op aan de finale in Marokko te houden. Hij benadrukt dat Spanje al eerder een Wereldbekerfinale heeft georganiseerd, terwijl Marokko, ondanks verschillende eerdere kandidaatstellingen en nauwe samenwerking met de FIFA, nooit deze kans heeft gehad.

Deze zet van Macron kan een tegenslag betekenen voor Spanje, dat al het grootste aantal locaties en wedstrijden voor de Wereldbeker van 2030 heeft. De Spaanse regering werkt actief aan het veiligstellen van de finale in Spanje. De Spaanse voetbalbond (RFEF) heeft de steun ontvangen van de staatssecretaris van Sport, die hoopt dat de finale in Spanje zal plaatsvinden.

Lees ook: Marokko-Spanje: spanningen lopen op over WK-finale 2030

Hoewel de beslissing nog niet is genomen, stelt Frankrijk een compromis voor: de halve finales in Spanje en de finale in Marokko. Spanje kan rekenen op een goede relatie met FIFA-president Gianni Infantino, die bekend is met het Spaanse voetbal en stage heeft gelopen bij LaLiga.

Bladna.nl