Zoeken

WK-2030: Marokko stap voor op Spanje

24 december 2023 - 23:00 - Sport

©

Marokko en Spanje zijn verwikkeld in een strijd voor het hosten van de finale van het WK voetbal in 2030. Hoewel er nog jaren te gaan zijn tot het toernooi, is de finale een felbegeerd evenement voor beide landen.

Rabat lijkt momenteel een stap voor te hebben op Madrid. Dit voordeel wordt mede toegeschreven aan Marokko’s significante invloed op de media rondom het evenement en zijn actieve rol in de voorbereiding ervan. Details zoals het uitlekken van het logo ’Yalla Vamos 2030’ door aan het regime gelieerde Marokkaanse media illustreren deze invloed.

Lees ook: WK-2030: Franse president wil finale in Marokko

Ondanks de ambitie van Spanje, erkent men lokaal dat Marokko al vroeg in het proces een voorsprong heeft genomen. Het land heeft aangekondigd dat het de finale wil hosten en heeft een modern stadion in Casablanca voorgesteld. Marokko’s sterke internationale steun en goede betrekkingen met de FIFA, in tegenstelling tot Spanje, versterken zijn positie. Daarnaast suggereert de Franse president Emmanuel Macron dat Afrika "een andere grote finale verdient", wat impliceert dat er internationale steun is voor een Marokkaanse finale.

Lees ook: Marokko-Spanje: spanningen lopen op over WK-finale 2030

De interne sportorganisatie van Spanje ondergaat daarentegen een periode van onzekerheid en verandering, wat de Spaanse kandidatuur niet ten goede komt. Het recente vertrek van de staatssecretaris voor Sport bij de Spaanse voetbalfederatie (RFEF) suggereren een minder stabiele voorbereiding vergeleken met Marokko. Dit alles doet denken dat Marokko momenteel de leiding heeft in de race voor de organisatie van de WK-finale in 2030.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team