Zoeken

Wereld-Marokkanen tanken massaal bij benzinestation van Oiartzun

20 juli 2022 - 16:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Het benzinestation van Oiartzun (Guipuscoa, Baskenland) aan de autoweg AP-8 wordt massaal gebruikt door voertuigen van Marokkanen uit Frankrijk en Noord-Europa, die er tanken voordat ze hun reis naar Marokko voortzetten.

De meeste wereld-Marokkanen die bij het benzinestation in Oiartzun tanken, gebruiken het toilet en vervolgen dan hun reis naar Marokko. Elke zomer nemen duizenden mensen de AP-8 snelweg, in het kader van Operatie Marhaba. Voor wereld-Marokkanen die deze tussenstop maken, zijn er twee stands waar zij informatie kunnen krijgen en kaartjes kunnen kopen voor de veerboten vanuit de havens van Algeciras, Tarifa en Motril.

Lees ook: Sebta vreest (nu al) terugkeer wereld-Marokkanen

Nadat Operatie Marhaba gedurende twee jaar werd afgelast, vertrokken deze zomer tienduizenden wereld-Marokkanen naar Marokko. Meer dan 411.000 wereld-Marokkanen en 101.000 voertuigen uit Frankrijk, Nederland, België, enz. zijn reeds de Andalusische havens gepasseerd na een tussenstop in het station van Oiartzun. "De grootste toevloed werd enkele dagen geleden geregistreerd, aan de vooravond van Eid ul-Adha. Dit feest werd in Marokko op 10 juli gevierd," zegt Hassan Tahri, die de informatiebalie leidt en de wereld-Marokkanen informeert over de wachttijden in de havens.

Lees ook: Algeciras kan toestroom Wereld-Marokkanen niet aan

Mohamed El Baz, zijn vrouw en zoon stopten bij het benzinestation na een 12 uur durende rit vanuit Utrecht in Nederland. "Wij hebben onze ouders al drie jaar niet meer bezocht en de reis van 32 uur was de moeite waard," zei Mohamed. Evenals deze Marokkaanse familie maakten ook Aknoch, zijn vrouw en vier kinderen, die uit de buurt van Parijs komen, een tussenstop in Oiartzun. "Wij gaan naar Tarifa en dan naar Tanger," legde de hij uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team