Zoeken

Wereld-Marokkaan opgepakt voor illegaal downloaden, 5,5 miljoen euro schade

14 oktober 2021 - 19:40 - Wereld

©

Rechercheurs van de onderzoeksafdeling van Rijsel in Frankrijk hebben een marktplaats voor het illegaal downloaden van muziek ontmanteld, die werd uitgebaat vanuit een flat in Amiens. De beheerder van de site is een Franse Marokkaan. Hij werd gearresteerd en zal op 2 februari 2022 voor de strafrechter moeten verschijnen.

De Franse gendarmerie startte een onderzoek naar het bestaan van een piratensite, nohazik.us, die in enkele maanden tijd meer dan 200.000 keer is bezocht, na een tip van auteursrechtenvereniging (SACEM), zo meldt La Voix du Gendarme. De site heeft meer dan 65 miljoen illegale downloads uitgevoerd. Volgens informatie die aan de politie is verstrekt wordt de schade als gevolg van deze illegale downloads geraamd op 5,5 miljoen euro.

Lees ook: Hacker lekt gegevens van twee miljoen Marokkanen

De Vereniging ter bestrijding van audiovisuele piraterij (ALPA) heeft talrijke rechtspersonen geïdentificeerd die slachtoffer, producent, artiest of distributeur zijn van platen die op nohazik.us beschikbaar werden gesteld. De agenten van de afdeling tegen cybercriminaliteit van Rijsel zijn erin geslaagd om een in Frankrijk gevestigde beheerder van de site te identificeren.

Lees ook: Hacker gearresteerd na twee jaar politieonderzoek in Marokko

De verdachte is een Frans-Marokkaanse computerwetenschapper. Hij werd op 21 september in Amiens gearresteerd. Hij bekende een medeplichtige te hebben die in Marokko woont. Deze laatste zou de begunstigde zijn van de door de site gegenereerde inkomsten. In afwachting van zijn verschijning voor de strafrechtbank op 2 februari 2022 is de hoofdverdachte onder gerechtelijk toezicht geplaatst en is hem een verbod opgelegd om het land te verlaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team