Zoeken

Dramatische daling Marokkaanse watermeloenexport naar Spanje

6 september 2023 - 17:00 - Economie

©

De Marokkaanse watermeloenexport naar Spanje is in de eerste helft van 2023 gehalveerd, een opmerkelijke daling die de aandacht van de handelswereld trekt.

Volgens gegevens van Hortoinfo, op basis van statistieken van de Spaanse dienst Estacom (Icex-Tax Agency), kocht Spanje slechts 53,5 miljoen kilogram watermeloen uit Marokko in de eerste zes maanden van het jaar. Vorig jaar bedroeg de omport ter vergelijking nog 106,8 miljoen kilogram. De totale waarde van de import van Marokkaanse watermeloenen bedroeg 40,9 miljoen euro in de eerste zes maanden van het jaar, tegenover 74,8 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

Lees ook: Watermeloen vs droogte: Marokko’s dilemma

Ondanks deze daling blijft Marokko de belangrijkste leverancier van watermeloenen aan de Spaanse markt. Senegal staat op de tweede plaats met 19,34 miljoen kilogram, gevolgd door Mauritanië, dat in de eerste helft van het jaar 12,6 miljoen kilogram watermeloenen aan Spanje leverde.

Lees ook: Spaanse boer geeft watermeloenen gratis weg uit protest tegen "Marokkaanse invasie"

De watermeloenproductie in Marokko ligt onder vuur. Milieuactivisten dringen er bij de overheid op aan om de productie ervan te stoppen om de slinkende watervoorraden te behouden. Naar aanleiding van verschillende online campagnes besloot Marokko in september vorig jaar om de subsidies voor irrigatie stop te zetten. Marokkaanse milieuverenigingen eisen dat de overheid de teelt van watermeloenen en avocado’s tijdelijk verbiedt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team